TUZLARIJE - KULTURA

24.08.2010.
Ljeto u Tuzli
Održana deveta Bosfamova modna revija na otvorenom


U okviru manifestacije ˝Ljeto u Tuzli˝, a u organizaciji Udruženja „Bosfam“, sinoć je ispred kina „Centar“ održana manifestacija „Muzika i moda, mladi i ljeto – Tuzla 2010“.



- Ovo je deveta BOSFAM-ova revija u okviru Ljeta u Tuzli. Želja je da pribiližimo mladim ljudima ono što radimo, da pokažemo javnosti Tuzle kako može da postoji spoj tradicije, lijepog ručnog rada, spoj muzike i plesa i svega onoga što može da se pokaže i da se napravi jedan lijep ugođaj – kazala je direktorica Bosfam-a Munira Beba Hadžić.



Bosfam je upriličio modnu reviju na otvorenom gdje su manekenki modne agencije ABC models nosili moderne, unikatne, ručno rađene odjevne predmete za ljeto. Riječ je o modelima izrađenim u projektu rukotvorina koji su sašiveni od prirodnih materijala.



Priređen je i bogat kulturno-zabavni program u kojem su učestvovali članovi plesnih klubova Valentino, Flamenco, Sandoval i Univerzitetskog plesnog kluba Tuzla.





Udruženje Bosanska familija – BOSFAM je nevladina organizacija koja je nastala 1994.godine sa sjedištem u Tuzli. BOSFAM je u svojim centrima - radionicama omogućio ženama ostvarivanje prihoda, a misli i ruke žena držao zaokupljenim cijelo vrijeme, gradeći stvaranje prihoda na osnovama postojećih i naslijeđenih tradicionalnih vještina koje se moraju njegovati kako bi se sačuvalo kulturno nasliljeđe. Ručno izrađeni vuneni ćilimi i etnički dizajnirani pleteni i heklani džemperi, šalovi, rukavice, čarape i čitav niz drugih proizvoda sa šarolikim bosanskim mustrama izrađuju žene prognane iz svojih domova tokom agresije. Prva modna revija na otvorenom je održana 2002.godine.



Pokrovitelj manifestacije bila je Opština Tuzla.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice