TUZLARIJE - KULTURA

25.08.2010.
Najava nove sezone u Narodnom pozorištu Tuzla
Tri premijere i Dramski studio


Tuzlansko Narodno pozorište jedno je od rijetkih u zemlji koje će u novu pozoršnu sezonu zakoračiti sa tri nove predstave.



Predstava “Stangers for paradise” u režiji Miralema Zubčevića svoju će premijeru doživjeti u oktobru. Riječ je o priči dvoje emigranata koje glume Elvira Aljukić i Adnan Omerović, a koji će sreću u boljem životu potražiti u Njemačkoj. Za ovu je zemlju vezana radnja i druge predstave “Arapska noć” u režiji srbijanskog režisera Filipa Grinvalda, dok je “Vrtlar” naziv treće predstave koja se priprema u tuzlanskom pozorištu.

- Ove se godine moramo okrenuti koprodukcijama iz prostog razloga što je to nešto neminovno, a što će našoj publici omogućiti da vide i druge glumce sa kojima naše pozorište sarađuje. Te će se predstave premijerno izvesti u Tuzli, ali će se igrati i u zemljama regiona. Predstavu “Arapska noć” radimo u saradnji sa Bosanskim narodnim pozorištem iz Zenice na čijem je čelu mladi bh. glumac Hazim Begagić. U toj predstavi će glumiti po dva glumca iz Tuzle i Zenice i jedna glumica koja tek završava Akademiju dramskih umjetnosti u Tuzli, a rad na predstavi započinje već naredne sedmice, kazao je Armin Ćatić, VD direktor Narodnog pozorišta Tuzla.

Dražen Ferenčina režiser je predstave “Vrtlar” čija se koprodukcija radi sa Gradskim kazalištem “Joza Ivakić” iz Vinkovaca, a koji se našoj publici do sada predstavljao na Tuzlanskim pozorišnim danima.

Pored nove pozorišne sezone, novina u kući kulture je i početak rada Dramskog studija za kojim već neko vrijeme vlada veliko interesovanje. Voditelji Dramskog studija su mladi glumci Elvis Jahić i Edis Žilić koji će u subotu u 10 sati održati audiciju na kojoj budući glumci stariji od šest godina mogu pokazati svoj talenat.



Priliku da pojasne informaciju Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport TK u pogledu izdvojenih sredstava za rad i programske aktivnosti Narodnog pozorišta Tuzla za tekuću godinu imali su Safet Husanović u ime Općine Tuzla te Jasminka Kurević i Zlatko Dukić u ime pomenutog ministarstva. Naime, u informaciji je navedeno da je Narodno pozorište Tuzla najveći korisnik sredstava predviđenih sa pozicije kulture (gotovo ¼ ukupnih sredstava), što je u javnosti stvorilo sliku o nerealnoj potrošnji sredstava od strane ove ustanove.

Predstavnik općine Tuzla je naveo da su sredstva koja se izdvajaju za Narodno pozorište Tuzla i dalje ista iako je općinski budžet višestruko manji nego predhodnih godina, no da su i dalje na snazi administrativni problemi oko izbora Upravnog odbora i direktora ove ustanove. Nedavno je upućen akt Vladi TK da se privremeni Uprvani odbor imenuje na dva mjeseca što je, prema mišljenju Zlatka Dukića, sasvim dovoljan period da se izabere regularan Upravni odbor i raspiše konkurs za direktora ove ustanove. Međutim, Dukić je napomenuo, da se suvlasnička prava ne mogu posmatrati izvan konteksta obaveza, a da Kanton tu vrstu obaveza redovno izmiruje.

B. K.

Osmrtnicama ba smrtovnice