TUZLARIJE - KULTURA

01.09.2010.
Sutra počinju 10. Međunarodni književni susreti Cum grano salis
Otvaranjem Doma književnosti počinje Cum grano salis


Ovogodišnji, deseti po redu Međunarodni književni susreti Cum grano salis, počinju sutra otvaranjem Doma književnosti na Sonom trgu u 12, 30.
10. Međunarodni književni susreti Cum grano salis, posvećeni su stogodišnjici rođenja Meše Selimovića, te desetogodišnjici održavanja Književnih susreta, tako da će i stalna postavka Doma književnosti za sada biti u znaku Meše Selimovića. U planu su eksponati koji će govoriti o životu i radu Derviša Sušića, Muhameda Hevaija Uskufija, kao i drugih velikih književnih imena sa ovih područja.


Imamović najavio program književnih susreta


Isti dan u večernjim satima planirana je promocija Antologije savremene bh poezije “Da je barem devedesettreća“, autora Marka Vešovića. U petak(3.9.) ljubitelji književnosti imaju priliku prisustvovati promociji Zbornika radova sa Međunarodnog naučnog skupa „Književno djelo Meše Selimovića“ i osvrt na Cum grano salis i nagrade „Meša Selimović“, kao i promociji nove zbirke pjesama Ahmeda Burića „Posljednje suze nafte i krvi“. U okvirnu Književnih susreta u Merkator centru će biti otvorena knjižara Buybook, a aktivnosti drugog dana susreta se završavaju književnom večeri Miljenka Jergovića.

Zadnji dan susreta će biti predstavljena knjižara Karver i festivala „Odakle zovem“ te promocija knjige „Kratka povijest kralja bosanskih“ Fra Antuna Kneževića, a svečanost proglašenja i dodjele nagrade „Meša Selimović“ za najbolji roman objavljen u 2009. godini na govornom području Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije će biti održana u nedjelju, 5. septembra u 20 sati uz direktan prenos BHT1. U organizaciji učestvuju Narodno pozorište Tuzla, Međunarodna galerija portreta, Narodna i univerzitetska biblioteka "Derviš Sušić" i Dom mladih Tuzla.

Najavljeni su brojni gosti, a ono što Tuzlacima ostaje nakon zatvaranja 10. Međunarodnih susreta Cum grano salis je knjižara Buybook u Merkator centru i Dom književnosti na Sonom trgu.

S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice