TUZLARIJE - KULTURA

02.09.2010.
Danas u Tuzli
Otvoren Dom književnosti i 10. Međunarodni književni susreti


Tuzla je od danas bogatija za još jednu kulturnu ustanovu, radi se o Domu književnosti koji je danas u prisustvu velikog broja građana i gostiju otvoren u blizini Sonog trga.



Ova godina protiče u znaku obilježavanja stogodišnjice rođenja Meše Selimovića te je i prva stalna postavka Doma književnosti posvećena životu i radu Meše Selimovića. U dvije prostorije nalaze se rukopisi, knjige, fotografije, dokumenti i drugi predmeti koji govore o Meši Selimoviću, književniku čija su djela oplemenila književnost i van okvira naše zemlje.



Na današnjoj svečanosti prisutnima se obratila i Medhija Maglajlić, direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti iz Sarajeva, koja je naglasila da je ovo vrlo važan trenutak te dodala da treba pozdraviti otvaranje kulturnih ustanova u ovom vremenu kada one vrlo teško opstaju, a mnoge se i gase.


Maglajlić
- Osjećam neizmjerno zadovoljstvo jer sam dio historijskog trenutka koji se događa u Tuzli. Danas je vrlo rijetko da se jedna kulturna kuća otvora, svjedoci smo da se ustanove kulture zatvaraju. Mogu reći da se i Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Sarajevo godinama bori da opstane. Do sada smo imalu sreće i opstali smo, iduće godine obilježavamo 50 godina postojanja, a već 45 godina čuvamo prvu verziju romana „Derviš i smrt“ pod prvobitnim naslovom „Četiri zlatne ptice“. Taj naslov autor je smatrao vrlo važnim, jer to je ona poetska potka koja je dio njegovog romana „Derviš i smrt“. Ovdje je jedan izbor eksponata koji se čuvaju u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti u Sarajevu. Tu je i izbor knjiga iz Narodne i univerzitetske biblioteke „Derviš Sušić“ Tuzla. Čestitam vam, nadam se da ćete ovdje imati divne događaje vezane, ne samo za književnost, nego i kulturu, rekla je gošća iz Sarajeva Maglajlić.

Između ostalih danas je bio prisutan i Dževdet Tuzlić, urednik kulturnog programa BHT 1, inače medijski pokrovitelji ovogodišnjih Književnih susreta Cum grano salis.



- Kuća u kojoj radim je i čuvar kulturnog blaga. Imamo neke emisije vezane za život i djela Meše Selimovića, zapisi dok je još Selimović bio živ, te smo odlučili da poklonimo Tuzli taj materijal koji govori o Meši Selimovići, rekao je Tuzlić te poklonio načelniku Imamoviću video zapise pomenutih emisija.



Na kraju se prisutnima obratio i načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović, koji je naglasio da će osim književnih djela posjetioci imati priliku da vide i filmove, teatarske predstave, radio drame i drugo.



- Danas, 44 godine od prvog objavljivanja romana „Derviš i smrt“ i 30 godina od objavljivanja „Tvrđave“, svima je jasno da su djela Meše Selimovića najblistaviji dio historije književnosti i našeg ukupnog kulturnog nasljeđa. Kao što je Goethe zadužio Njemačku i svoj rodni Frankfurt, tako je Selimović, svojim djelom zadužio Bosnu i Hercegovinu i rodnu grad Tuzlu. Stogodišnjica rođenja Meše Selimovića veoma je važan jubilej. Zahvalan sam svima koju su prije deset godina prihvatili moju inicijativu za osnivanje književne nagrade „Meša Selimović“ i književnih susreta „Cum grano salis“. U povodu stogodišnjice rođenja Meše Selimovića, Tuzli darujemo Dom književnosti, kojeg će ubuduće krasiti stalna postavka izložbe posvećene Selimoviću i njegovom djelu, ali i Dervišu Sušiću i drugim tuzlanskim piscima, rekao je načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović ujedno otvorivši 10. Međunarodne književne susrete „Cum grano salis“.



Finansijsku pomoć za otvaranje Doma književnosti u Tuzli pružilo je Ministarstvo kulture i sporta Federacije Bosne i Hercegovine.

S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice