TUZLARIJE - KULTURA

04.09.2010.
Promocija druge zbirke pjesama Ahmeda Burića
Djelo u kome književnik dopuni novinara


Jučer je u Ateljeu “Ismet Mujezinović” održana promocija nove zbirke pjesama Ahmeda Burića „Posljednje suze nafte i krvi“. Tuzlanska publika imala je priliku da podrži uglednog sarajevskog književnika i novinara Oslobođenja koji je promociju svog djela zamislio kao druženje, a ne odu poetskom pisanju. I sam je autor istakao da je djelo nastalo kao dopuna nekim novinarskim člancima, jer je imao potrebu da takve stvari ne ostavi nedorečene.



- Kao novinar, autor bezbroj članaka, imao sam utisak da nisam sve stigao reći. Obično je to zato što se ne stigne reći sve u novinarskoj formi, ali je zato knjiga izvrstan način da se na papir predoči sve što se želi, zna i hoće reći, kazao je Burić.



Na druženju sa autorom publici su se obratili i Enver Kazaz, Mile Stojić i pjesnik Faruk Šehić. Svi oni su istakli da je knjiga presjek umjetnosti našeg vremena nastale na ruševinama ideala. Pisac se u djelu bavi ratnim i postratnim temama, a neizostavna je i tema tranzicije koja u prozi nije estetska kategorija nego naša neminovnost.

„Posljednje suze nafte i krvi“ je Burićeva druga knjiga pjesama, koju je kao i „Bog tranzicije“ objavila hrvatska izdavačka kuća V.B.Z.. Poredeći ta dva djela angažovane poezije uočeno je da posljednje djelo krasi prisutnost rimovanja, koje je nekada formalno, a nekada u duhu rap muzike.



Osim promocije knjige, prisutni su imali priliku družiti se i sa pticama Fikreta Libovca, akademskog slikara i jednog od osnivača Kolekcije Ars Aevi koje su bile postavljene u dvorištu Ateljea.

B. K.

Osmrtnicama ba smrtovnice