TUZLARIJE - KULTURA

04.09.2010.
Miljenko Jergović, predsjednik žirija za dodjelu književne nagrade ˝Meša Selimović˝
Značaj ove književne nagrade je neprocjenjiv


Miljenko Jergović, učesnik svih dosadašnjih Književnih susreta, dobitnik nagrade "Meša Selimović", ove godine je predsjednik žirija na 10. Međunarodnim književnim susretima.



O samoj nagradi, kao jedinoj književnoj nagradi u regionu koja se dodjeljuje za najbolji roman na području Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, Jergović kaže:

- Nagrada "Meša Selimović" je bitna za mene, mislim da je najbitnija književna nagrada u našoj regiji, ne treba zaboraviti da je ovo prva književna nagrada koja je obuhvatila cjelokupni prostor jezika koji se razumiju. Nagrada reprezentira najbolje što se na našem jeziku ili našim jezicima, kako hoćete, u jednog godini napiše. Tu je njezin značaj neprocijenjiv. Nagrada "Meša Selimović" najtačnije referira situaciju u romanesknoj književnosti ovih naroda.

Vaše mišljenje o nominiranim romanima za nagradu „Meša Selimović“?

- Riječ je o pet romana, svih pet jako kvalitetnih i značajnih, rekao bih da je šteta što svih pet ne mogu biti nagrađeni. Takva je situacija, jedan može dobiti nagradu ali ko god je dobije zasluženo će je dobiti.

Prije deset godina, na inicijativu načelnika Jasmina Imamovića osnovani su književni susreti "Cum grano salis" te ustanovljena književna nagrada "Meša Selimović". Kakva je sudbina Književnih susreta nakon isticanja mandata Jasmina Imamovića?

- Ne znam, ja na to pitanje ne mogu odgovoriti. Jasmin Imamović je ne samo u odnosu na Književne susrete nego i inače karizmatična i strašno važna ličnost i grada Tuzle i cijele regije. To je bosanski načelnik koji je dokazao da može postojati multikulturalna i višenacionalna Bosna i Hercegovina kakva nažalost nigdje drugo osim u Tuzli ne postoji. Dokazao je da to može, on je u evropskom smislu jedna važna ličnost, ne mogu zamisliti kako će sve izgledati nakon što on ode, zapravo ne želim baksuzirati. Vidjećemo.

Svečanost proglašenja i dodjela nagrade "Meša Selimović" za najbolji roman u 2009. godini, bit će održana večeras.

Nagradu ovogodišnjih 10. Međunarodnih susreta "Cum grano salis" će dobiti jedan od romana:

• Pjesme divljih ptica autora Enesa Karića (Bosna i Hercegovina)
• Sedam strahova autora Selvedina Avdića (Bosna i Hercegovina i Srbija)
• Kaja, Beograd i dobri Amerikanac autorice Mirjane Đurđević (Srbija)
• Tri slike pobede Zvonka Karanovića (Srbija) i
• Unterstadt hrvatske autorice Ivane Šojat Kuči

Čanova žirija za 10. Međunarodne književne susrete Cim grano salis su: Miljenko Jergović, Angela Richter, Steven Tontić, Zdenko Lešić i Alma Denić Grabić.

S.Mešić

Osmrtnicama ba smrtovnice