TUZLARIJE - KULTURA

03.09.2010.
Promovisan zbornik radova ˝Književno djelo Meše Selimovića˝


U Ateljeu "Ismet Mujezinović" danas je održana promocija Zbornika radova sa Međunarodnog naučnog skupa "Književno djelo Meše Selimovića", te osvrt na "Cum grano salis" i književnu nagradu "Meša Selimović".



Uvodničar Enver Kazaz, promotori akademik Zdenko Lešić, Ivan Lovrenović i Ferida Duraković, predstavili su posebno izdanje Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine Zbornik radova sa Međunarodnog naučnog skupa “Književno djelo Meše Selimovića”. Riječ je o radovima akademika Hanife Kapidžić – Osmanagić, prof.dr. Zvonka Kovača, prof.dr. Angele Richter, prof.dr. Envera Kazaza, dr. Zorana Milutinovića, prof.dr. Marine Katnić – Bakaršić, dr. Alme Denić Grabić, prof.dr. Keitha Doubta, dr. Macieja Falskog, prof.dr. Andrew Wachtela, dr. Davora Bogdanovića, prof. dr. Roberta Hodela i dr. Ivana Majića.

Pobrojana književna elita prema riječima akademika Zdenka Lešića, nije imala konkretan zadatak te su sami izabrali teme koje će obraditi. Ispostavilo se da su svi radili osvrte na Selimovićeva djela “Derviš i smrt” i “Tvrđava”, prema riječima Lešića, ne bez razloga, jer upravo su to romani koji Mešu čine Mešom, književnikom koji je izašao iz tadašnjih jugoslovenskih granica, te nakon prevoda postao svjetski pisac.

Selimović je pisac kojega mnogi svojataju, ispituju mu porijeklo, analiziraju refleksiju misli kroz napisane riječi, a on je pisac koji pripada svima, a Tuzla se s razlogom treba ponositi Tuzlakom, autorom romana koji se iznova čitaju.

- Moj doživljaj "Derviša i smrti" u trenutku kada se pojavio bio je šok i totalna književna fantazija, koji, stišano, traju i danas, rečenica je Hanife Kapidžić – Osmanagić, s kojom će se mnogi, novi i stari čitaoci, složiti.



Ivan Lovrenović danas se osvrnuo na Cum grano salis i nagradu "Meša Selimović", prisjetivši se vremena od prije deset godina kada su se svi rado odazvali pozivu načelnika Imamovića, pokrenuti entuzijazmom obreli se u kišnoj Tuzli i pod šatorima utemeljivali nagradu. Sa distance od deset godina jasno je da je Tuzla postigla ono što je naumila, svake godine književna imena zapadnog Balkana, a i šire, posjećuju Tuzlu. Održe se mnoge promocije, predstave autori i njihova djela, te se kroz nominovane romane javnost upozna sa onim što se pisalo u zemljama regiona.
Književna nagrada “Meša Selimović” dodjeljuje se za najbolji roman objavljen u prethodnoj godini na govornom području Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, i baš ta nagrada spaja pisce i čitaoce njima razumljivih jezika. Prema riječima prof.dr. Enver Kazaza nagrada nosi idealno ime za ono što se dodjeljuje jer nosi ime pisca koji je premostio granice.

Školski pisci, imaju sreću i nesreću, sreću jer se izučavaju u školama i njihova djela čitaju za školske lektire, a nesreću jer nakon što dobiju mjesto u udžbeniku, nakon što se po njima počne zvati neka ulica, bulevar, aleja, škole, udaljavaju se od čitaoca. Književni susreti u Tuzli vraćaju Mešu Selimovića tamo gdje i treba biti - čitaocima koji ga iznova čitaju na novi, razumljiviji, od školskih obaveza oslobođen način.

S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice