TUZLARIJE - KULTURA

06.09.2010.
Mirjana Đurđević, dobitnica Književne nagrade ˝Meša Selimović˝
Književnica koja predviđa dešavanja


Mirjana Đurđević, ovogodišnja laueratkinja Književnih susreta u Tuzli, druga je žena koja je dobila ovu prestižnu nagradu. Prije četiri godine nagradu je dobila Sanja Domazet za knjigu "Ko plače", također iz Srbije.


Mirjana Đurđević


Nakon dobijene nagrade Mirjana Đurđević u šali je prokomentarisala da ona predviđa stvari. Naime, nedavno je bila jako iznenađena kada su u Beogradu baš nju pozvali na obilježavanje 100 godina rođenja Meše Selimovića da govori o njegovom djelu, a kada je došla u Tuzlu sjetila se tog događaja i pomislila da bi mogla dobiti nagradu.

U jednom od prvih romana, 2001., anticipirala je smrt premijera Srbije Zorana Đinđića opisujući masovku 7. oktobra 2000. ispred Hrama, koja se odvija u čudnoj, svečanoj tišini, identičnoj njegovoj sahrani, pominjući Zorana kako stoji i gleda "kao da je živ". U drugoj knjizi je predvidjela prošlogodišnje urušavanje stambene zgrade nasred Čubure. Nakon hapšenja Radovana Karadžića nastala je prava medijska pomama za njenim romanom "Prvi, drugi, treći čovek", kada se saznalo da je u njemu, dvije godine ranije opisala potragu za Radovanom Karadžićem, koji se, prema njenoj literarnoj imaginaciji, sve vrijeme nalazio u Beogradu i bavio alternativnom medicinom! Ona ga je kao doktora i nadriljekara Švarca, koji se poput sjenke slobodno kreće, „vidjela” i opisala.

Bilo bi dobro da se ostvari i njeno mišljenje da su možda za sve nas došla bolja vremena.

- Svi se ti romani bave ozbiljnijim stvarima, našom neposrednom prošlošću uvijeno ili direktno, a moj roman se bavi nekom dalekom prošlošću u jednoj maloj religijskoj zajednici koja je živela ranije u jednom lepom suživotu. Ako je moj roman dobio nagradu, mislim da je to znak da su za sve nas možda došla bolja vremena, da smo nekako preživeli sva zla koja su nas bila zadesila., nakon primanja nagrade “Meša Selimović” rekla je Mirjana Đurđević.

Predsjednik žirija ovogodišnjih Književnih susreta, Miljenko Jergović, rekao je da je roman "Kaja, Beograd i dobri Amerikanac" napisana maestralno.

Mirjanina knjiga govori o prošlosti, životu u Beogradu kakvog mnogi ne poznaju, vremenu pred drugi svjetski rat, sa pričom koja se vrti oko male kalmičke zajednice. Glavni junaci romana su Kaja, mlada kalmička djevojka koja "baca pod noge sve muškarce koje susretne", Mica Đurđević, članica Društva za uljepšavanje Vračara, koja nastoji obuzdati Kaju, i stariji američki diplomata koji se predao čarima Beograda i mlade kalmičke djevojke. Pisan živo, sa razgaljujućim humorom, roman se na kraju uozbiljuje kako se približava vrijeme drugog svjetskog rata.

Inače, kalmički narod spominje se u Beogradu između 1929. i 1940. godine. Kalmički dom, koji i danas postoji, smatra se jednim od prvih budističkih hramova u Evropi, posle budističkog hrama u Sankt Peterburgu, podignutog 1909–1915.

Mirjana Đurđević rođena je u Beogradu 1956. godine, gdje je diplomirala na Građevinskom fakultetu i dugo godina radila u urbanizmu, a sada predaje u Visokoj građevinsko-geodetskoj školi. Osim stručnih radova objavila je i knjige:
Čas anatomije na građevinskom fakultetu (2001)
Treći sektor ili žena sama u tranziciji (2001, 2006, 2009)
Ubistvo u Akademiji nauka (2002, 2007)
Parking svetog Savatija (2003, 2008)
Deda Rankove riblje teorije (2004)
Aždajin osmeh (2004)
Jacuzzi u liftu (2005)
Prvi, drugi, treći čovek (2006, 2008)
Čuvari svetinje (2007, 2008)
Čim preživim ovaj roman (2008, 2009)
te nagrađeni - Kaja, Beograd i dobri Amerikanac (2009).

S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice