TUZLARIJE - KULTURA

09.09.2010.
Proslavljeo rođenje Blažene Djevice Marije
Gospo Husinska, moli za nas

Blagdan rođenja Blažene Djevice Marije, ili kako ga u narodu zovu, blagdan Male Gospe, proslavljen je tradicionalno u župi Husino 8. rujna, čiji je ovaj blagdan zaštitnik župe.


Kršćanski puk se za ovaj blagdan pripremao kroz mise trodnevnice, ispovijedajući se, moleći krunicu i donoseći pred Gospu sve svoje potrebe i molitve. Na misu uočnicu, dan prije proslave ovog blagdana, zavjetna slika Gospe Husinske, koja je stara više od 300 godina, u svečanoj procesiji je prebačena od Gospinog svetišta do župne crkve.



Svetu misu uočnicu predvodio je vlč. Andrija Župarić, župnik župe Lukavac, uz koncelebraciju vlč. Vlatka Rosića, ravnatelja KŠC „Sv. Franjo“ i vlč. Marinka Mrkonjića, župnika župe Husino.
Kao i svake godine, od kiše, sunca i vjetra, štitile su nas Gospine lipe. Narod je obilazeći kapelicu i paleći svijeće molio Gospu za svoje potrebe.

Husino je župa koja već godinama štuje Gospu, stoga nije čudno vidjeti veliki broj vjernika u ovom malom mjestu.
Na sam dan patrona, svetu misu je predvodio dekan Katoličkog Bogoslovnog Fakulteta u Sarajevu, prof. dr. Pavo Jurišić uz koncelebraciju velikog broja svećenika iz susjednih župa.

Nakon mise, uslijedilo je tradicionalno narodno veselje uz kolače, pokoje piće i naravno pjesmu.


Anita Josipović

Osmrtnicama ba smrtovnice