TUZLARIJE - KULTURA

12.09.2010.
Održan Svečani bajramski koncert
Bajram ispraćen ilahijama i kasidama


Ramazanski Bajram, najradosniji muslimanski praznik, tuzlanski vjernici ispratili su bogatim kulturnim programom na bajramskoj svečanosti koja je održana sinoć u Bosanskom kulturnom centru.



Da zainteresovanih nije nedostajalo dokaz je ispunjena velika sala BKC-a koja nije mogla da primi svu publiku.

Dobrodošlicu prisutnima zaželio je Semir Fejzić, direktor Bosanskog kulturnog centra, koji je ujedno bio i organizator ove svečanosti.

- Nakon što smo ispratili naš najodabraniji mjesec, nakon mjeseca ibadeta, mi smo odlučili da napravimo jedan ovakav koncert. Hvala Allahu, evo i uspjeli smo u tome. Nadam se da večeras imate razgalu za svoja srca i svoje duše. U ime organizatora i svih zaposlenika Bosanskog kulturnog centra želim vam čestitati Bajram riječima Bajram Šerif Mubarek Olsun. Ono što nas posebno čini sretnim, jeste da ste vi večeras u ovolikom broju u BKC-u.



Ova kulturna manifestacija ima za cilj da istakne i afirmira pozitivne vrijednosti koje u sebi nosi Bajram, za muslimane veliki praznik, kao što su upućivanje na solidarnost i ljubav, očuvanje rodbinske bliskosti, poštovanje prema starijima, jednom riječju, da nas podstakne na razvijanje moralnih i opšteprihvaćenih društvenih vrijednosti.



Odabrane ilahije i kaside interpretirali su horovi “Rejjan” iz Sarajeva, “Nuru`ajni” iz Kalesije, Hor Behram-begove medrese iz Tuzle i ansambl “Dah ljubavi” iz Sarajeva.



Nastupili su i vokalni solisti Eldin Huseinbegović, Muhamed Mujkanović, te Elvis Sivčević uz klasičnu gitaru.



Program je propraćen i učenjem odlomka iz Kur´ana, kao i raznim citatima ispunjenih ljubavlju prema Poslaniku i zahvalnosti Gospodaru. Narator je bio glumac Irfan Kasumović.



Koncert je bio i humanitarnog karaktera, a sav prihod od prodatih ulaznica utrošen je za kupovinu bajramskih paketića djeci iz JU Dom za djecu bez roditeljskog staranja u Slavinovićima.

- Zahvaljujući vama draga publiko, šticenicima Doma za djecu jučer smo podijelili 80 bajramskih paketića, a dodatnih 500KM od prodatih ulaznica, donirat ćemo u ponedjeljak - rekao je Semir Fejzić.



Suorganizatori ovog svečanog bajramskog koncerta bili su Behram-begova medresa u Tuzli i Medžlis Islamske zajednice Tuzla.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice