TUZLARIJE - KULTURA

17.09.2010.
Katolički školski centra
Održana promocija knjiga Književne zaklade „Fra Grgo Martić“


Sinoć (16.09.) je održana promocija knjiga Književne zaklade „Fra Grgo Martić“ nagrađenih istoimenom nagradom. Promocija je održana u Katoličkom školskom centru “Sv.Franjo” uz prisustvo književnika i ljubitelja pisane riječi.


Promovisane su knjige: Tanje Stupar-Trifunović, "Glavni junak je čovjek koji se zaljubljuje u nesreću" (najbolja knjiga poezije), Žarka Šarića, "Zbogom gvarneri" (najbolja knjiga proze), Srđana Mršića, "Krici iz geta" (najbolja knjiga poezije - prvijenac), Lamije Grebo, "Haron danas radi džaba" (najbolja knjiga proze - prvijenac) i Ante Zirduma, "Carski rez" (najbolji književni rad inspiriran fra Grgom Martićem ili Bosnom Srebrenom). O knjigama, osim autora, govorili su i njihovi urednici Amir Brka i Milo Jukić, a odlomke i pjesme iz nagrađenih knjiga čitala je Mirjana Bilić.


Nakon Tuzle, promocije će biti održane i u Mrkonjić-Gradu, Fojnici, Jajcu i Zenici. Krajem novembra očekuje se i raspisivanje novog konkursa Književne fondacije "Fra Grgo Martić" za najbolje rukopise.


Književna zaklada/fondacija «Fra Grgo Martić» osnovana je u septembru 2006. godine u Kreševu, a osnivač je «Stanić grupa». Cilj osnivanja Zaklade/Fondacije «Fra Grgo Martić» jest poticanje književnog stvaralaštva i poboljšanje materijalnog položaja književnih stvaralaca.
Osim književnog natječaja, Zaklada/Fondacija se bavi i stipendiranjem studenata književnosti, te izdavačkom djelatnošću, ali i svim drugim djelatnostima koje mogu doprinijeti razvoju književnog stvaralaštva.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice