TUZLARIJE - KULTURA

14.09.2010.
BKC Tuzla
Samostalna izložba slika i skulptura Marine Trogrlić


U galeriji Bosanskog kulturnog centra Tuzla postavljena je samostalna izložba slika i skulptura akademske slikarke Marine Trogrlić. Izložba nosi naziv “Plavi san jedne linije”, a sastoji se od 26 slika i četiri skulpture.



- Pisati o umjetničkom djelu Marine Trogrlić nije jednostavno. Ono je u samoj prirodi kompleksno i višeslojno. Kombinirajući sa različitim materijalima i podlogama, ona je uspjela da ostvari ono nešto svoje, trajno i neprolazno. Većina umjetnika tvrdi da ništa vrijedno nikada nije nastalo bez odricanja, traganja i usamljenosti. Ljepota koju traži moderna umjetnost nije ona kojoj su težili umjetnici prošlosti. Ona je u isto vrijeme munjevita, koju čovjek shvata na prvi pogled, jer se nameće na takav način da ju je nemoguće odbiti i savršeno odgovara užurbanim ljudima zaglednim u svoje mobitele. Marina Trogrlić nije napustila svoja iskrena traganja u slikarstvu, nije podlegla specijaliziranoj zaslađenosti da bi udovoljila ukuse današnjice – riječi su Fuada Kasumovića, akademskog slikara.



Marina Trogrlić je rođena u Sarajevu gdje je završila osnovnu i Školu primjenjenih umjetnosti a potom i Akademiju likovnih umjetnosti na nastavničkom odsjeku u klasi prof. Nusreta Pašića. Do danas je priredila stotinjak kolektivnih izložbi u Sarajevu, Tuzli, Mostaru, Pečuhu, Osijeku, Kranjskoj Gori i šest samostalnih izložbi. Učestvovala je na više međunarodnih kolonija u Hrvatskoj, Sloveniji, Mađarskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini a za svoj rad nagrađivana je više puta. Živi i radi u Tuzli kao professor likovnih umjetnosti u Katoličkom školskom centru “Sveti Franjo”.



Izložba slika i skulptura ostaje otvorena do 21. septembra.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice