TUZLARIJE - KULTURA

14.09.2010.
Sinoć u Narodnom pozorištu Tuzla
Otvoren 10. Međunarodni festival “Pozorište bez granica 2010”


Predstavnom “Jedan dan sa porodicom Kiš” u izvedbi glumaca iz Bijelog Polja (Crna Gora) sinoć je u Narodnom pozorištu otvoren 10. Međunarodni festival “Pozorište bez granica 2010”.



Tuzlanski Draft teatar već desetu godinu organizuje Festival koji okuplja uglavnom amaterska pozorišta, a ove godine uz amaterska gostuju i dva profesionalna ansambla.
Na ovogodišnjem Festivalu od 13. do 18. septembra tuzlanskoj publici će se predstaviti pozorišta iz Slovenije, Srbije, Makedonije, Crne Gore i naše zemlje.



Nakon uvodnog izlaganja Dragana Tešića, člana Draft teatra, i otpravnika za kulturu ambasade Crne Gore u BiH Predraga Arsovića, otvoren je 10. Međunarodni festival.

Predstava “Jedan dan sa porodicom Kiš” rađena je na temelju romana Danila Kiša ”Bašta, pepeo”. Priča, koja je bazirana na porodici patrijahalne Crne Gore, dobitnik je brojnih nagrada.

Ostale predstave, od večeras (14.09.) do subote (18.09.), bit će izvedene na „Kamernoj sceni“ Doma mladih, sa početkom u 19:30 h. Festival se održava u okviru manifestacije „Ljeto u Tuzli 2010". Ulaz za sve predstave je slobodan.

S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice