TUZLARIJE - KULTURA

26.09.2010.
Glumce Pozorišta mladih poblika vraćala šest puta


U periodu od 15.09.2010. – 24.09.2010.godine ekipa Pozorišta mladih Tuzle učestvovala je na II Internacionalnom festivalu BINA MIRA u Aachenu u Njemačkoj. Predstava Pozorišta mladih Tuzle "Kad mrtvi umremo" je zajedno sa DIS Teatrom iz Banja Luke i predstavom "Poklon vatre" bila zvanični predstavnik BiH na ovom Internacionalnom festivalu.

Učesnici festivala bili su: Njemačka, Holandija, Belgija, Luksemburg, Srbija i BiH. Tokom sedam dana festivala, svi učesnici su imali priliku pogledati ukupno 9 predstava. Nakon svake predstave organizovani su okrugli stolovi sa ciljem razgovora o predstavama.
Teme predstava bile su uglavnom ratne i antiratne, a sve sa ciljem slanja poruke da je rat najgori oblik rješavanja sukoba među narodima. Zbog toga i jeste pokrenuta organizacija pomenutog festivala: sa ciljem slanja antiratne poruke, poruke mira, prijateljstva, zajedništva.



Pored glavnog programa učesnici su imali i popratni program: prijem kod gradonačelnika Aachena, dramske radionice u realizaciji Olivera Millera - klovna iz Belgije, Smiljane Tucakov iz Srbije i Adnana Mujkića iz Tuzle/BiH. Na kraju svih radionica nastale su kratke pozorišne predstave koje su izvedene na zatvaranju festivala. U pratećem programu organizovani su obilasci grada Aachena te Maastricha (Holandija) i susjednog dijela Belgije. Oprostajna zabava za sve učesnike organizovana je u Belgiji.
Ekipa Pozorišta mladih Tuzle se predstavila sa predstavom "Kad mrtvi umremo" u režiji Adnana Mujkića koja je zasnovana na originalnom tekstu "Klasni neprijatelj", ali koja je dramatizovana tako da govori o pojavi postratnog sindroma kao razloga nasilja među mladima. Nakon predstave publika je bila oduševljena predstavom te su glumci na bis vraceni 6 puta. Glumci su sa puno emocije prenijeli poruku na publiku tako da je do kraja predstave publika bila rasplakana doživljavajući problem koji iznose mladi glumci – polaznici Dramskog studija Pozorišta mladih Tuzle.

Na okruglom stolu mogle su se čuti sve pohvale za odabranu tematiku predstave, za dramsko-pedagoški rad sa mladima u kojima se uče da otvoreno pokazuju svoje emocije, glumci su pohvaljeni za dikciju i govor, velike pohvale su glumci dobili za njemački jezik jer je dio predstave izveden na najemačkom jeziku a sve pohvale od Organizatora dobilo je i Pozorište mladih Tuzle za obezbjeđen subtitl cijele predstave na njemačkom jeziku. To je razlog zašto je predstava KAD MRTVI UMREMO pozvana na još jedan festival pozorišne umjetnosti koji će se održati sljedeće godine u maju mjesecu u Njemačkoj.

Tokom festivala Pozorište mladih Tuzle je organizovalo i posjetu Udruženju bh naroda u Aachenu koji su nas dočekali sa našom hranom, običajima, folklorom.
Na kraju festivala Pozorište mladih Tuzle je za sve zemlje učesnice, organizatore i porodice u kojima smo bili smješteni obezbijedilo poklone i prezentacioni materijal Tuzle i Tuzlanskog kantona i BiH.
Odlazak predstave KAD MRTVI UMREMO na pomenuti festival pomogli su: Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Općina Tuzla, BKC TK, Alfa 90 Živinice i MAGMA BiH.
Predstava KAD MRTVI UMREMO nastavlja svoj repertoarski život u Tuzli i Tuzlanskom kantonu. Po preporuci Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK igrat će se ugovoreno za učenike srednjih škola TK.


Osmrtnicama ba smrtovnice