TUZLARIJE - KULTURA

27.09.2010.
Najava premijernog prikazivanja dokumentarnog filma
˝Kuća na kraju grada˝


U povodu premijernog prikazivanja filma „Kuća na kraju grada“ autora Zorana Pavljaševića, u prostorijama BKC-a Tuzla danas je održana press konferencija. Riječ je o dokumentarnom filmu o nastanku i radu nekadašnjeg Doma Moše Pijade, te njegovog sljedbenika Bosanskog kulturnog centra Tuzla.



Filmom je obuhvaćen period od 1950. do 2010. godine. I direktor BKC-a Tuzla Semir Fejzić i autor filma Zoran Pavljašević, slažu se da je najveća vrijednost u ljudima koji se pojavljuju u filmu te pričaju o radu ove kulturne institucije. S obzirom na lokaciju BKC-a Tuzla, film nosi naziv „Kuća na kraju grada“ ali zato je, kako direkor BKC-a reče, ulaz u kulturu grada.

Više od godinu sakupljana je potrebna građu koja je pronalažena u Arhivu TK, BKC-u, ali i privatnm kolekcijama građana koji su se rado odazvali ideji o pravljenju dokumentarnog filma o sadašnjem BKC-u.

Zanimljiv film, u kojem mnoge poznate ličnosti dijele svoje emocije i doživljaj BKC-a, u trajanju od 51 minute, zainteresovani će moći pogledati sutra, 28.09.2010 sa početkom u 19, 30.

S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice