TUZLARIJE - KULTURA

02.10.2010.
U BKC-u jučer
Otvorena izložba slika i mozaika Natalije Cimeše


Izložba crteža, slika i mozaika akademske slikarke Natalije Cimeše otvorena je sinoć u Galeriji BKC-a. Riječ je o izvrsnoj slikarki koja je talentovana i obrazovana, misaona i kretivna, humanistički snažno nadahnuta. Njene slike i mozaici prikazuju tijelo Isusa Krista, susret sa sakralnim motivima i doživljaj vjere i Boga u sebi.



- Doista je impresivno kako slikarica oblikuje i na crtežima, slikama i mozaiku donosi tijelo Isusa Krista. U sasvim određenom smislu to je i anatomski gledano, savršeno razumijevanje tijela u bolu i grču, u patnji. To je tijelo razloženo iskušenjem bola na svoje sastavne dijelove. Šake i stopala, prsti na rukama i stopalima su pretvoreni u same nervne završetke koji vrište bolom i nekontrolirano se izvijaju u nemoći, da se bolu otmu i oslobode patnje. Oko Kristovga tijela, na rastojanju, odloženo je sivilo ljudske ravnodušnosti spram muke bližnjeg svog, pa tvori Isusov bolni put do mjesta njegovoga kraja, ili novoga početka. To je i simbolički gledano, tipično za svaki ljudski život, a autorica je toga svjesna - riječi su Atifa Kujundžića.



Natalija Cimeša je Akademiju likovnih umjetnosti završila u Trebinju 1999. godine, u klasi profesora Milorada Ćorovića, a magistrirala je 2002. godine na Fakultetu primjenjenih umjetnosti u Beogradu - Odsjek zidno slikarstvo. Imala je desetak samostalnih izložbi, a izlagala je u Crnoj Gori, Srbiji, Njemačkoj i BiH.



Izložba će biti otvorena do 20.10.2010.godine.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice