TUZLARIJE - KULTURA

08.10.2010.
Narodna i univerzitetska biblioteka ˝Derviš Sušić˝
Partner u projektu ˝Access IT Plus˝


"Access IT" je projekat koji do sada okuplja biblioteke iz Grčke, Poljske, Turske i Velike Britanije, koja je nosilac projekta, a u novoj grupi „Access IT Plus“ učesnici su biblioteke iz BiH, Hrvatske, Albanije i Srbije.

Od ove godine Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla postala je prva bosanskohercegovačka biblioteka koja je postala partner ovog značajnog projekta.

- Izuzetno smo ponosni što će naša biblioteka uzeti učešće u ovom projektu. Najviše ćemo se fokusirati na digitalizaciju bibliotečke građe, a posebno periodičnih i monografskih publikacija, riječi su mr.Enise Žunić, direktorice NUB „Derviš Sušić“ koja je istakla da će na ovaj način knjiga biti dostupna svima u digitalnoj verziji, te će korisnici biblioteke na znatno brži način doći do traženih informacija, stručnih publikacija i određenih tekstova.

Ovaj projekat će unaprijediti rad Biblioteke uz pomoć korištenja savremenih informacijsko – komunikacijskih tehnologija i povezati je sa Bibliotekama iz regiona i cijele Evrope.


Služba za odnose s javnošću
NUB „Derviš Sušić“

Osmrtnicama ba smrtovnice