TUZLARIJE - KULTURA

08.10.2010.
BKC - Održana Javna tribina na temu:
Tesavvuf i Tarikat u Bosni i Hercegovini


Bosanski kulturni centar Tuzla i Omladinski krug Medžlisa Islamske zajednice Tuzla, organizovali su sinoć Javnu tribinu na temu "Tesavvuf i Tarikat u Bosni i Hercegovini". O Tarikatu kao metodu ispoljavanja vjerskih obaveza u Islamu, koje proizilaze iz Šerijata i Sunneta, govorio je predavač Šejh Edin Urjan Kukavica.



Predavač se osvrnuo na niz tarikatskih pravaca u Bosni i Hercegovini koji su nastali kao produkt potrebe određenog sloja ljudi za potpuno duhovno osamostaljenje i željom za jačim oblikom pribiližavanja Uzvišenom Bogu. S tim u vezi, u BiH, kao produkt te želje, još u 8. stoljeću nastaju prve derviške institucije koje su se zvale „zavije“ što znači ugao, čošak. Ovo jasno potcrtava da svako onaj ko je dio ovakvog učenja ima svoj kutak u svom srcu, kući i sl. U BiH je bilo više tarikatskih pravaca koji su kroz vrijeme nastajali, ali i veliki broj onih koji su iščezli.



Šejh Edin je napomenuo da danas u BiH, kao sastavni dio Islamske zajednice, a nikako kao njen odvojeni dio, još uvijek egzistira više tarikatskih pravaca. Najčešće se spominju nakšibendijski, rufaijski i kaderijski pravac. Rečeno je i to da su na ovim prostorima u potpunosti iščezli bajramski, hamzevijski i još neki pravci. Institucije koje su nastajale nakon zavijskih objekata u BiH su tekije, koje predstavljaju okosnicu tarikatskog učenja u BiH. Kako su tekije institucije koje su visokog stepena učenja i ispoljavanja islamskih propisa, predavač je na samom kraju naglasio da su svojevremeno u BiH postojale i „hankahi“ – akademije za derviše i šehove, što dovoljno ilustruje podatak da se u BiH kroz vijekove prakticirao najviši stupanj islamskog učenja. Čak tri ovakve akademije su se nalazile u Sarajevu, a jedna u Mostaru. Moderator tribine bio je Nedim Berberović.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice