TUZLARIJE - KULTURA

16.10.2010.
KŠC ˝Sveti Franjo˝ Tuzla
Obilježeni ˝Dani kruha˝


Danas su u Katoličkom školskom centru „Sv.Franjo“ u Tuzli obilježeni „Dani kruha“, kao jesenska zahvala za plodove zemlje. Riječ je o tradicionalnoj manifestaciji koju Centar organizuje u mjesecu oktobru svake godine od svog osnivanja.



Cilj manifestacije je podizanje svijesti, posebno najmlađih, za očuvanje prirode i zaštitu okoline, upoznavanje učenika s nastajanjem kruha, približavanje blagovanja kruha i narodnih običaja te podučavanje mladih o kruhu kao izrazu životne i duhovne snage.



Program obilježavanja je započeo izložbom krušnih prerađevina. Učenici su sa svojim roditeljima pripremili kolače, torte, peciva i druge proizvode. Starije učenice se trude da same sve ispeku i takmiče se čije će jelo biti ljepše i ukusnije.



Ova lijepa manifestacija ima višestruki karakter. Na ovaj način upućuje se zahvala Bogu što nam je darovao ovako lijepu zemlju od koje živimo, koja nam svakodnevno poklanja svoje plodove za naš život. Zato je trebamo čuvati, ne uništavati, ne bacati otpatke po njoj, nego je njegovati kao što svakodnevno njegujemo sami sebe.



Današnja izložba bila je i prodajnog karaktera, a sav prikupljeni novac bit će poklonjen za gladnu djecu u misijskim zemljama.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice