TUZLARIJE - KULTURA

18.10.2010.
Otvorena izložba radova korisnika dnevnog centra Udruženja Fenix

U povodu Svjetskog dana mentalnog zdravlja, Udruženje za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji TK “Fenix” priredilo je prodajnu izložbu art radova članova ovog udruženja. Cilj je skrenuti pažnju šire društvene zajednice na potrebu promocije i zaštite mentalnog zdravlja, na njegu i liječenje oboljelih, potrebu smanjenja stigmatizacije i rasporostranjenih predrasuda, te da se pokaže šta se postiže u ovom Udruženju.



Udruženje za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji Tuzlanskog kantona "Fenix" TK pravo je mjesto za ostvarenje svih navedenih ciljeva i već desetu godinu zaredom domaćin je izložbe radova polaznika resocijalizacijske grupe.



- Svi radovi su proizvodi sa radno-okupacione terapije. To jedna od terapija koja omogućava resocijalizaciju, psihosocijalnu podršku, te se pokazalo da smanjuje potrošnju lijekova i sl. Svi radovi su nastali u proteklih godinu dana – rekao je Nenad Perić, kordinator na projektu UNDP-a.

Na izložbi se mogu pogledati radovi nastali na kreativnim likovnim radionicama, zatim eksponati izrađeni u stolarskoj radionici, slikanje na posuđu i još mnogo toga.



Jedan od članova Udruženja “Fenix” je i slikar Sivić Adnan koji nam je rekao nešto više o svom radu.



-Slikarstvom se intenzivno bavim zadnjih dvadeset godina. Slobodno vrijeme provodim u centru i radim kao slikar i edukator. Postao sam vrsni edukator za naše korisnike i nastojimo da realiziramo što više projekata, a sve u cilju poboljšanja mentalnog zdravlja korisnika. Pored Tuzle, do sada smo realizirali i nekoliko projekata na području Doboja, Zenice i drugih gradova u našoj državi. Moje slike su apstraktnog karaktera, radno okupacionu terapiju sprovodim u koloritu, a prisutna su i odstupanja od standardnog stila što možete vidjeti na mojim fotografijama.

Izložba ostaje otvorena nekoliko narednih dana i prodajnog je karaktera. Kupovinom izloženih eksponata pomažete rad UG “Fenix”. Udruženje se nalazi u Ulici Izeta Sarajlića broj 20 (prema Klinici za srce).

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice