TUZLARIJE - KULTURA

23.10.2010.
BKC Tuzla
Otvorena izložba slika Zarife Velić


U Bosanskom kulturnom centru otvorena je izložba slika akademske slikarke Zarife Velić iz Mostara. Izloženo je ukupno 56 slika rađenih u akvarel tehnici, te nekoliko slika kombinovanih tehnika.



- Veliko mi je zadovoljstvo da mi se pružila prilika da imam izložbu u Tuzli. Ova izložba je prošla više gradova u BiH i regiji, a izlagala sam i u Turskoj. Želim da se zahvalim prvenstveno doajenu umjetnosti, koji je vaš sugrađanin, to je gospodin Nijaz Alispahić, koji je uspostavio kontakt između mene i organizatora ove izložbe, direktora BKC-a Semira Fejzića - kazala je gošća iz Mostara.



- Kompozicije Zarife Velić su izraz unutrašnje energije koja nastoji da se oslobodi razbijajući geometrijske standarde i fizička svojstva predmeta. Svaka kompozicija započinje avanturu traganja za novim životom oblika, za definisanje predmeta. Njene kompozicije su na dva načina kao autonomna masa koja zrači vlastitom svjetlošću i širi svjetlosni krug i preko granica fizičkog prostora ili kao izvorna svjetlost koja na svojim krajnjim rubovima obasjava neidentifikovanu masu kojoj određuje oblik i daje život – riječi su dr. Nikole Kovača.



Izložba Zarife Velić pokazuje svu raskoš likovnog senzibilteta i vlastite imaginacije. Izborom motive izvađenih iz snova, te uspješnim prilagođavanjem tehnologiji akvarela, izložba nam otvara svijet koji nigdje ne postoji ali daje iluziju stvarnog i neponovljivog kao da je to igra svjetlosti i zvuka.



Osim slika Zarife Velić, izložbom je obuhvaćeno i nekoliko slika njenog supruga Nusreta Velića koji pretežno radi portrete uljem na platnu.



Zarifa Velić je rođena u Mostaru 1945. godine. Završila je Pedagošku akademiju u Mostaru - Odsjek za likovnu kulturu. Imala je 8 samostalnih izložbi i preko 30 kolektivnih. Izlagala je u Mostaru, Jablanici, Sarajevu, Brčkom, Zagrebu i Turskoj. Učestvovala je na 15 likovnih kolonija. Dobitnica je Zlatne palete 2003. godine Brčko-Distrikt i član je ULU BiH.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice