TUZLARIJE - KULTURA

22.10.2010.
Večeras u BKC-u
Održan koncert Sarajevske filharmonije


U okviru Drugih "Dana bosanskohercegovačko-američke znanosti i umjetnosti BHAAAS" večeras je u Bosanskom kulturnom centru Tuzla održan koncert Sarajevske filharmonije.



Posebnu notu koncertu dali su gošća iz SAD-a, dirigentica Diane Wittry i gitarista Denis Azapagić, te njegova supruga, flautistica Eugenija Moliner, koji su također članovi Akademije.



Dirigentica Diane Wittry trenutno obavlja funkciju muzičkog direktora i dirigenta simfonijskih orkestara Allentown i Norwalk. Veoma je tražena kao gost dirigent na nacionalnom i međunarodnom nivou te je dirigovala orkestrima u Italiji, Japanu, Rusiji, Slovačkoj i Ukrajini.



- Prvi put sam u Tuzli i Bosni, i veoma mi se sviđa. U stalnom sam kontaktu sa vašim sugrađaninom Denisom Azapagićem. Moj orkestar u USA organizuje takmičenja gitarista, i moram da kažem da je Denis jedan od prvih pobjednika tog takmičenja. On je definitivno jedan od najboljih gitarista u svijetu – kazala je za Tuzlarije Diane Witrry.

Denis Azapagić, naš Tuzlak, svirao je koncerte širom svijeta, održavajući ravnotežu između njegovih solo recitala, kamerne muzike sa Cavatina Duo i angažmana kao solista sa mnogim orkestrima.



- Očekujem da publika uživa u večerašnjem koncertu. Priredili smo jedan atraktivan program sa poznatim melosima koji se decenijama izvode širom svijeta. Na repertoaru je i jedna naša kompozicija “Snijeg pada na behar na voće”, što je meni izuzetno drago. Ovakvih događaja treba da bude više u Bosni i Hercegovini, i ovim putem apelujem na sve nivoe vlasti da ovom orkestru, ovoj kulturi, pruže podršku jer njima je potrebno jako puno pomoći – rekao je Denis Azapagić.



Denis Azapagić je sa dvadeset godina postao najmlađi pobjednik jednog od najprestižnijih međunarodnih takmičenja za gitaru "Jacinto e Inocencio Guerrero" u Madridu, Španija. Nakon što ga je čuo ugledni španski kompozitor Anton Garcia Abril, rekao je: "Siguran sam da će s vremenom postati jedan od najvećih gitarista svijeta." U periodu od 1992. do 1999. godine osvojio je dvadeset četiri nagrade na međunarodnim takmičenjima, od kojih su jedanaest bile prve nagrade. Napisao je knjigu "Na takmičenima" koja se temelji na njegovom iskustvu tokom ovih godina. Snimio je devet CD-ova kao i dva DVD-a. Njegove snimke i nastupi su ocijenjeni pozitivno od strane muzičkih kritičara za njegov jedinstven pristup muzici i način komuniciranja sa publikom.



Eugenija Moliner muzičko obrazovanje započela je sa 14 godina na konzervatoriju Superior de Musica Joaquina Rodriga u Valenciji, a nastavila na konzervatoriju Rotterdam, gdje je diplomirala s najvišim ocjenama.



Čest gost je u mnogim radio i televizijskim programima u Španiji, Nizozemskoj, Tajvanu i Americi. Nastupala je i sa pijanistom Rob Broek i New Opus triom širom Evrope i Amerike. Sarađuje sa brojnim ansamblima i orkestrima u Evropi i Americi: Chicago simfonijski orkestar, Rotterdam filharmonija, Rotterdam barokni ansambl, Nacionalna filharmonija Holandije i mnogim drugim.



Veliki broj zvanica prisustvovao je ovom događaju, a Sarajevska filharmonija je Tuzlacima priredila veče za pamćenje uz izvedbu kompozicija J. Rodrigo: Concerto de Aranjuez za gitaru i orkestar, F. Borne: Carmen Fantazija za flautu i orkestar, A. Thomas: Koncert za flautu i gitaru, i R. Kircher: Snijeg pade na behar na voće. Muzičari su topli i emotivni što je uslov za uspostavljanje povezanosti između dirigenta i muzičara. Upravo ta povezanost je faktor dobre muzičke izvedbe koju smo imali priliku da vidimo.



Tuzlaci, željni ovakvih kulturnih događaja, nisu krili oduševljenje kako zbog izvrsnog koncerta tako i zbog činjenice da će ovaj koncert pridonijeti oživljavanju kulturnog života i muzičke scene u Tuzli.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice