TUZLARIJE - KULTURA

22.10.2010.
NUB “Derviš Sušić” Tuzla
Održana Uvodna konferencija projekta “Access IT” u Beogradu


U Biblioteci grada Beograda održana je Uvodna konferencija projekta “AccessIT”. Konferenciji su prisustvovale direktorica NUB “Derviš Sušić” Tuzla, mr. Enisa Žunić i Sanja Dukić, voditelj dječije čitaonice NUB “Derviš Sušić” Tuzla. Konferencija je namjenjena predstavljanju projekta široj profesionalnoj zajednici koja se bavi digitalizacijom. Predstavljani su dosadašnji rezultati rada i objavljen poziv na saradnju u narednom periodu.



Konferenciji je prisustvovalo preko 80 bibliotekara iz cijelog regiona. Projekat AccessIT će obezbediti jedinstveni paket obuke i usavršavanja za osposobljavanje manjih, lokalnih ustanova kulture u Turskoj, Grčkoj i Srbiji za digitalizaciju fondova biblioteka arhiva i muzeja. Kao rezultat projekta očekuje se stvaranje nacionalnih repozitorijuma koji će biti spremni da se uključe u projekat Evropske digitalne biblioteke (Europeana i Europeana Local).

„Access IT Plus“ je nastavak projekta “Access IT” koji u novom krgu uključuje biblioteke iz BiH, Hrvatske, Albanije i Srbije.

- Od ove godine Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla postala je prva bosanskohercegovačka biblioteka koja je postala partner ovog značajnog projekta. Na konferenciji smo razmijenili iskustva sa učesnicima projekta “Access IT”. Neophodno je približiti bibliotečku građu svim čitaocima putem savremenih tehnologija (interneta). Kroz ovaj projekat olakšati ćemo akademskim građanima i drugim, da dođu do traženih informacija i tekstova, riječi su mr.Enise Žunić, direktorice NUB “Derviš Sušić” Tuzla.

Služba za odnose s javnošću
NUB „Derviš Sušić“

Osmrtnicama ba smrtovnice