TUZLARIJE - KULTURA

21.10.2010.
Najljepši rođendanski poklon za 600. rođendan Zvornika
Promovisana knjiga „Zvornik – historijska monografija“


Knjiga „Zvornik – historijska monografija“, autora Alije Uzunovića čija je promocija održana večeras u Bosanskom kulturnom centru, predstavlja najljepši rođendanski poklon jer je prezentirana u povodu obilježavanje 600 godina postojanja Zvornika.



- Na ideju za pisanje knjige o Zvorniku došao sam na osnovu jedne, za grad vrlo značajne činjenice, a to je da ove godine obilježava 600 godina od svog prvog spominjanja. Njen značaj je u podizanju historijske svijesti ali i u tome da se upozna prošlost Zvornika. U knjizi sam na jedan objektivan, historiografski način opisao svaki značajni podatak za ovaj grad. Najobimniji materijal je period poslije 1945. godine, na osnovu čega je trebalo izvršiti jednu kritičku opservaciju toga perioda, pojasnio je Uzunović.



Ovim rukopisom je na jedan zanimljiv naučno-utemeljen i sadržajan način predstavljena prošlost Zvornika. Rukopis bez sumnje predstavlja značajan doprinos historijskoj nauci, ne samo onoj lokalnoj, već i općenacionalnoj. Stoga ovakvo historiografsko predstavljanje prošlosti Zvornika smatram iznimno vrijednim, te rukopis sa zadovoljstvm preporučujem za publikovanje, rekao je recenzent Izet Šabotić.



Mirko Babić, arheolog i muzejski savjetnik, takođe jedan od recenzenata knjige, rekao da je ova knjiga do sada najcjelovitije napisana publikacija i historijski pregled o Zvorniku u prošlosti. Autor monografije Zvornika načeo je nekoliko vrlo delikatnih historijskih tema koje mogu poslužiti kao putokaz i za današnje političko-sociološke dileme, kaže Babić.



Prema riječima urednika Mehmeda Pargana, koji je ujedno bio i moderator promocije, ova monografija, čiji je izdavač Bosanska medijska kuća, istakao je da je Alija Uzunović, najopsežnijom i najkompletnijom monografijom Zvornika postavio nove standarde, koji će još dugo čekati da budu nadmašeni, a Zvornik – međnik na granici između dva svijeta, između Istoka i Zapada, dobio je sa ovom knjigom najljepši rođendanski poklon.




Za likovno oblikovanje korica knjige zaslužna je Ilhana Ćatić, akademska slikarka rođena u Zvorniku, a danas aktivna i vrijedna slikarka i profesorica, koja živi u Tuzli. Na promociji je biti izložena i njena slika koja je namjenski rađena za naslovnu stranu. Osim Tuzle knjiga je promovisana i u Zvorniku, a u planu su još neki gradovi.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice