TUZLARIJE - KULTURA

26.10.2010.
Narodno pozorište Tuzla
U srijedu premijerno izvođenje predstave ˝Arapska noć˝


U prostorijama Narodnog pozorišta Tuzla danas je održana press konferencija u povodu najave premijernog izvođenja predstave Rolanda Schimmelpfenniga „Arapska noć“ u režiji Filipa Grinvalda, rađenoj u koprodukciji sa Bosanskim narodnim pozorištem Zenica.



Dramski tekst "Arapska noć" Ronalda Schimmelpfenniga napisan je 2001. godine u Njemačkoj, i od tada su uslijedila brojna gostovanja predstave širom Evrope i svijeta, a u srijedu (27.10.) Tuzlaci imaju priliku da pogledaju i tuzlansku premijeru.

Radi se o priči o nekoliko sati života stanovnika nebodera u predgrađu. Ljudima sa društvene margine, doseljenicima u Njemačku, u siromašnom dijelu velikog grada. Onima koji cijeli život rade za minimalnu platu, prema kojima se imaju predrasude.
U životu svakog od nas dogodi se noć
Noć u kojoj smo sasvim sami.
Noć u kojoj se suoči ono što smo postali
sa onim od čega smo postali,
Noć u kojoj nužno postanemo ono što zapravo jesmo.
Arapska noć... (Filip Grinvald)

Priča o svakodnevnici, izgubljenosti, usamljenosti likova, potrebi za bliskošću.

Predstavu je režirao Filip Grinvald, mladi režiser iz Beograda za kojeg producent predstave Armin Ćatić kaže da ćemo o njemu još puno čuti. Uloge tumače Edhem Husić(Hans Lomajer), Dženana Džanić (Fatima Mansur), Anđela Ilić (Franciska Deke), Siniša Udovčić (Kail) i Adnana Omerović (Peter Karpati).

Režiser i glumci iz različitih pozorišnih kuća i gradova odlično su sarađivali te kako kažu, uspjeli su ostvariti svoje zamisli. U srijedu (27.10.2010) u Narodnom pozorištu Tuzla sa početkom u 19:30 na premijernom izvođenju Arapske noći, tuzlanska publika će vidjeti koliko su u tome uspjeli.

S.M.



Osmrtnicama ba smrtovnice