TUZLARIJE - KULTURA

25.10.2010.
Otvorena izložba u Galeriji ˝Lokot˝
Ljepote BiH kroz objektiv Munevera Salihovića


Danas je u Galeriji "Lokot" otvorena samostalna izložba fotografija Munevera Salihovića. Fotograf iz Tuzle je svoj desetogodišnji rad sažeo u zbirku fotografija, pod nazivom "Ispočetka", a koja prikazuje ljepote bosanskohercegovačke prirode i kulturno-istorijskog naslijeđa.



Prema riječima Munevera Salihovića, ova izložba ima za cilj da pokaže Bosnu i Hercegovinu u jednom ljepšem svjetlu, jer nas uglavnom vide kao zemlju sa tužnom prošlošću.



„Smatram da Bosna i Hercegovina, bez obzira na nedaće koje su naš u prošlosti zadesile, ima da pokaže drugu stranu koja stvarno vrijedi, i na mojim fotografijama to može da se vidi. Na slikama provladavaju motivi mikrolokacija koji su jako interesatni, zatim imamo tradicionalnu bosansku arhitekturu i kulturno-istorijske spomenike, a ponajviše prirodne ljepote naše zemlje. Fotografije su nastajale u proteklih deset godina. Sve su kolori, čisto fotografsko umijeće bez obrade i fotošopa" - rekao je Salihović.



Izloženo je 20 fotografija, koje do sada u ovom obliku nisu viđene u Tuzli.





O autoru

Munever Salihović je ljubav prema fotografiji otkrio još u ranoj mladosti. Već sa 12 godina je napravio svoju prvu ozbiljnu fotografiju i tada je znao – “To je ono čime želim da se bavim u životu.” Tokom godina njegova su fotografska dostignuća postala mali projekti kroz koje se svaki put doticao neke problematike našeg društva. Tako ćete medu njegovim ostvarenjima pronaći fotografije iz svakodnevnog života običnog čovjeka, pripadnike Romske populacije, tradicionalnu bosansku arhitekturu, kulturno-istorijske spomenike, a možda ponajviše prirodne ljepote Bosne i Hercegovine. Munever je sa svakom novom fotografijom bliži svom cilju – ostaviti trag, pokazati ono što je mnogima “nevidljivo” i pokrenuti društvo ka pozitivnim promjenama.



Nakon Tuzle izložba će biti postavljena u nekoliko gradova bivše Jugoslavije. Izložba ostaje otvorena do 5. novembra, a Galerija "Lokot" se nalazi na adresi Solni trg 6 (Dom književnosti).

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice