TUZLARIJE - KULTURA

29.10.2010.
Danas je 105. godina od rođenja Franje Ledera


Kipar Franjo Leder rođen je u Tuzli 29. oktobra 1905. godine. Gimnaziju je završio u Tuzli, a Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. Poslije završenog studija vraća se u rodnu Tuzlu iako je većina iz njegove generacije otišla u svjetske umjetničke prestolnice. Ne mogavši se zaposliti u Tuzli, radi kao profesor crtanja u Gospiću, Mostaru i Nikšiću, a ljeta provodi u voljenoj Tuzli. Poslije drugog svjetsko rata, vraća se u Tuzlu i ostaje je joj vjeran do kraja svog života, gdje je radeći kao profesor u Gimnaziji uporedo stvarao mnoga umjetnička djela.

Franjo Leder bio je emotivno jako vezan za Tuzlu, pa je i pored toga što nije imao riješena ni osnovna egzistencijalna pitanja, živjeći dan za danom, u nekom svom svijetu, ostavio voljenoj Tuzli mnoga umjetnička djela od kojih su najpoznatija i po kojima je Tuzla prepoznatljiva:

Četiri „tuzlanska kandelabra“ – kipovi postavljeni na betonskom mostu preko rijeke Jale, kome Tuzlaci od milošte dadoše ime „most sa kipovima“


"Leda", postavljena na Slanoj banji koju je izvajao prema figuri svoje neostvarene ljubavi za kojom je, kako se među Tuzlacima priča, izgleda patio cijeli život


"Bacač diska", postavljen u parku blizu Muzičke škole


Početkom zime 1963. godine ugasio se život prvog tuzlanskog akademskog kipara čiji boemski život i nakon toliko godina od smrti budi zanimanje i o kome se uvijek priča sa osmjehom na licu.

Amatersko likovno udruženje, koje nosi ime našeg omiljenog kipara, planira u povodu ove godišnjice upriličiti izložbu i na taj način još jednom podsjetiti Tuzlu i Tuzlake na njihovog boema.

Amatersko likovno udruženje "Franjo Leder" Tuzla

Osmrtnicama ba smrtovnice