TUZLARIJE - KULTURA

06.11.2010.
Završeni Dani Matice hrvatske Tuzla 2010
Promovisan časopis ˝Gradovrh˝


Predstavljanjem sedmog broja časopisa "Gradovrh" završeni su ovogodišnji Dani Matice hrvatske u Tuzli. Promocija je održana sinoć u prostorijama Međunarodnog ateljea “Ismet Mujezinović”, a promotori su bili dr.sc. Anisa Avdagić i dr.sc. Drago Bojić.



Jedan od promotora, dr.sc.Anisa Avdagić, upoznala je posjetitelje sa sadržajem sedmog broja časopisa “Gradovrh” koji izlazi u nakladi Matice Hrvatske Tuzla.

- Tako široko postavljena politika časopisa zapravo podrazumijeva pluralnosti diskursa unutar časopisa, različite discipline se ovdje pojavljuju, i teško je možda pronaći neku zajedničku crtu – kazala je Avdagić te se u nastavku promocije osvrnula na poglavlje “Nadsvođivanje nesklada”.



Sedmi broj Gradovrha ne odstupa bitno od uobičajne koncepcije i organizacije priloga. U ovom broju, abecednim redom poredane, Gradovrh objavljuje filozofske, gospodarske, jezično-književne, pedagoške i metodičke, prirodnoznanstvene i sociološke teme, kao i četiri prikaza.

- Dvije tisuće i petsto stranica smo do sada ispisali u sedam brojeva časopisa. To nije mali broj, ako znamo koji su sve stručnjaci učestvovali u pisanju časopisa. Mi u Gradovrhu smo pokušali prikazati da hrvatski identitet u Bosni i Hercegovini ne može, čak i ako hoće, isključiti drugi, treći, četvrti i ine identitete, s kojima se susreće, na jedan način dodiruje, utiče jedan na drugi, paralelno egzistira, uravnotežujući prošlost i svakodnevnicu. U sedmom broju časopisa poštovali smo pravo na vlastiti izbor pa priloge pisane na različitim pravopisima hrvatskog jezika nismo pravopisno ujednačavali. Tekstove pisane na bosanskom, srpskom i crnogorskom jeziku nismo kroatizirali, a tu je i nekoliko tekstova na engleskom jeziku – kazala je Marica Petrović, predsjednica Matice hrvatske u Tuzli.

Stihove “Budi svoj” Augusta Šenoe čitao je Jurica Šuster, dok je za muzičko bojenje bila zadužena klaviristkinja Gabrijela Andrejaš, učenica Srednje muzičke škole i Katoličkog školskog centra “Sv. Franjo” u Tuzli.



Dani Matice hrvatske trajali su od 8. oktobra do 5. novembra, a Tuzlaci su mogli da pogledaju brojne kulturne sadržaje. Temeljni cilj manifestacije je očuvanje i širenje svekolike kulturno-istorijske baštine hrvatskog naroda.

S.P.

Vezani tekst

Tuzlanski horovi opravdali očekivanja publike

Osmrtnicama ba smrtovnice