TUZLARIJE - KULTURA

06.11.2010.
Sinoć u Narodnom pozorištu
Održan koncert Asima Delibegovića i Biljane Šeparović


U Narodnom pozorištu Tuzla sinoć je održan koncert za klavir i violinu u izvedbi Asima Delibegovića i Biljane Šeparović. Delibegović je rekao da već dvedesetak godina planira da održi koncert sa pijanisticom Biljanom Šeparović iz Tuzle ali zbog raznih razloga do sinoć se to nije desilo.




Svirali su djela svjetskih kompozitora Faurea, Debussy i Gershavina sa dosta individualizma u muziciranju.



Delibegović je rođen je u Tuzli 1959.godine. Violinu počinje svirati u dobi od sedam godina, a već u desetoj godini osvaja prvo mjesto na Internacionalnom konkursu mladih violinista “Kocian” u Čehoslovačkoj (1969).



Muzičku akademiju studira u Novom Sadu, u klasi prof. Marine Yachvili, renomirane profesorice konzervatorija “Čajkovski” u Moskvi. Na poziv profesora Henrika Szeringa odlazi na daljnje usavršavanje u Ženevu 1980.godine. Od 1984-1986 odlazi na daljnje usavršavanje u “Julliard School” u New Yorku.



U Francuskoj je od 1986.godine angažiran u Nacionalnom orkestru “Capitole de Toulouse-u”, solo-violinista u kamernom orkestru “Mouvement 12” i u orkestru “Opera Eclate”. Nastupao je sa ansamblima “Les Arts Florissants", "Les Musiciens du Louvre", "Les Talens Lyrics". Od 1994.g. stalno je angažiran u “ Orchestre des Champs-Élysées” u Parizu, ali nastupa i kao solista kamerne muzike. Živi u Toulouse-u.

Biljana Šeparović je rođena je 1966. u Tuzli gdje živi i radi. Muzičku Akademiju u Sarajevu, odjeljenje Tuzla završila je 1988. godine. Profesorica je klavira u Srednjoj muzičkoj školi u Tuzli i mnogi njeni učenici i učenice su osvajali nagrade na različitim takmičenjima.


S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice