TUZLARIJE - KULTURA

05.11.2010.
U Teatru Kabare otvorena izložba
Erotika Erola Čolakovića kroz fotografije


U Teatru Kabare Tuzla sinoć je otvorena izložba fotografija Erola Čolakovića, umjetnika koji trenutno živi u Švajcarskoj. Izložba nosi naslov "Pitanje ravnoteže" i predstavlja izložbu erotske fotografije, a po mišljenju autora pitanje ravnoteže je pitanje stvarne emancipacije žene u evropskom društvu.





- Zahvaljujem se što ste došli na izložbu “Pitanje ravnoteže” koja je nakon Sarajeva upriličena u Tuzli. 22 godine nakon izlaganja u Galeriji “Zvono”, ja sam izložio nešto novo, ukupno 11 radova. Imate priliku da vidite moj širi dio radova, koji su tematski vezani za izložbu koja sada traje u Splitu, i za izložbu koja je prošle godine bila postavljena u srbijanskom gradu Kragujevcu – rekao je Erol Čolaković.



Pored izložbe, upriličena je i video projekcija nekoliko filmskih inserata koji su nastali u školi “Evropski filmski centar”, koja je formirana 1999.godine u Barseloni na inicijativu Erola Čolakovića.

- Želja mi je da se jednog dana ostvari moj san, da se takva škola otvori u Bosni, i da imamo jednu kompletnu školu koja bi obuhvatala produkciju, glumu, režiju, kameru i sve ono što podrazumijeva jedna ozbiljna obrazovna institucija. Ako sam mogao to da ostvarim u Barseloni, ja se nadam da ću jednog dana moći i u Bosni – dodaje Čolaković.



Erol Čolaković rođen je u Sarajevu 1956. godine, a trenutno živi u Ženevi. Studirao je na Pravnom fakultetu u Sarajevu, a potom i filmsku režiju u Pragu i diplomirao je na Akademiji za kazalište, film i TV u Zagrebu. Bio je stipendista Fondacije „Moša Pijade" i na specijalizaciji i usavršavanje na BBC, Kraljevskoj Art Akademiji, Pinewood Studio i Londonskom Film Festivalu. Kao snimatelj i autor radio je na TV Sarajevo i TV Beograd. Idejni je tvorac i osnivač Evropskog filmskog centra u Barseloni.

Izložbu je organizovao Foto klub Tuzla.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice