TUZLARIJE - KULTURA

04.11.2010.
Folklorni ansambl „Panonija“
Uz ples i pjesmu obilježili 14. godišnjicu postojanja


U povodu obilježavanja 14 godina postojanja i rada, u srijedu, 3. novembra, u velikoj sali Bosanskog kulturnog centra u Tuzli, održan je Godišnji koncert Folklornog ansambla “Panonija”.



U prvom dijelu programa, pred prepunom salom BKC-a, predstavili su se članovi prve, druge, treće i četvrte postave FA „Panonija“, vokalni solisti Aldina Mešić, Azur Dervišagić, Hasan Tanjić, te folklorna sekcija OŠ „Tušanj“. Izvođače je pratio Muzički ansambl "Panonija".





Najmlađi i najslađi članovi "Panonije".



Koncert FA “Panonija” bio je svojevrstan ćilim ispleten od igara i pjesama sa područja Balkana, tako da su posjetioci uživali uz koreografije “Bugarska igra”, “Treskavica kolo”, “Svadbeni običaji Balkana” i “Proljetne igre”.





U drugom dijelu programa predstavili su se članovi I postave FA “Panonija”, koji su premijerno izveli maštovitu koreografiju "Tuzlanski mozaik".



Kao gosti na koncertu nastupili su članovi UKUD “Zvonko Ceric”, ansambl “Iskre”, te vokalni solista Safet Dedajić.





Folklorni ansambl “Panonija” Tuzla osnovan je u mjesecu oktobru 1996. godine, a naporan rad tokom proteklih godina rezultirao je, danas, brojnim članstvom i zapaženim nastupima u okvirima Bosne i Hercegovine, regiona i Evrope. FA „Panonija“ Tuzla danas broji oko 170 članova različitih uzrasta, sposobnosti, profila i nacionalnosti, na što su jako ponosni, jer suština njihovih igara jeste prikazivanje multikulturalnosti i različitosti naroda Bosne i Hercegovine, te Balkana uopće.Koreografije karakterišu brži i dinamičniji ritmovi od uobičajenih, što nastupima daje zanimljivost i posebnost.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice