TUZLARIJE - KULTURA

03.11.2010.
Jučer u BKC-u
Otvorena izložba akademskog slikara Ivana Mijatovića


U galerijskom prostoru Bosanskog kulturnog centra otvorena je izložba akademskog slikara Ivana Mijatovića, Zeničanina sa boravkom u Holandiji. Autor se tuzlanskom likovnom auditorijumu predstavio sa slikama minijatura i velikih formata, koje prikazuju prapočetak života.



Prema riječima Envera Mandžića, organizatora izložbe, likovni jezik Ivana Mijatovića rafinirano je izveden do cjelovitog, autentičnog, osobnog znakovlja i kolirita, razvijanog sistematskim obrazovanjem i intenzivnim radom u dužem razdoblju. "Na slikama većeg formata taj praživot pojedinačno je prisutan i jedva zamjetljiv, najčešće u sredini slike, koja plijeni vibrantnim bojama svijeta u kome je nastalo. Na manjim formatima slika, sve do minijatura (10x10cm), autor se bavi upravo tim praformama koje nose genetski kod svega živog što će nastati poslije. Boja sredine u kojoj se nalaze ti zametci života, sada uveličano vidljivi oblici tih praformi, sada je još intenzivnija i složenija" - dodao je Mandžić.



Ivan Mijatović je rođen 1966.godine u Zenici. Akademiju likovnih umjetnosti - Odsjek slikarstvo, završio je 1990. godine u Sarajevu, u klasi prof. Miodraga Unkovića.Od 1995. godine živi i stvara u gradu Houizenu u Holandiji. Osnovao je i rukovodi vlastitom školom ART START u Houizenu. Izlaže u Holadniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Austriji i Italiji.



Izložba ostaje otvorena do 16.11.2010. godine.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice