TUZLARIJE - KULTURA

03.11.2010.
Zvuci ilahija i kasida ispunili srca vjernika
Promovisan novi album Zejda Šote ˝Zijaret srcu˝


U organizaciji Omladinskog kruga Medžlisa Islamske zajednice Tuzla, sinoć je u mektebskim prostorijama Mejdanske džamije, upriličena promocija novog albuma Zejda Šote.



Album, koji nisu naziv „Kalbe Ziyaret“ (Zijaret srcu), sastoji od 11 duhovnih pjesama i snimljene su na bosanskom, turskom, arapskom i engleskom jeziku. Album je objavljen u Turskoj, u maju mjesecu 2010.godine.



- Naše dugogodišnje prijateljstvo rezultiralo je ovom posjetom. Želimo da druženje muslimanske omladine podignemo na malo veći nivo, te u posljednje vrijeme organizujemo razne promocije knjiga, edukativne tribine, kao i koncerte duhovne muzike – kaže Nedim Berberović, organizator promocije.





Jedan od ciljeva ovog lijepog druženja je da se istaknu i afirmišu pozitivne vrijednosti kod muslimana, kao što su solidarnost i ljubav, očuvanje bliskosti, međusobno uvažavanje, te razvijanje moralnih i opšteprihvaćenih društvenih vrijednosti.



Ugodno druženje, učenjem ilahija i kasida, su upotpunili učenici Behram-begove medrese Jusuf Brkić i Ibrahim Hodžić, te svršenik medrese Aldin Smajić.



U novijim generacijama u oblasti duhovne muzike snažan biljeg ostavlja Šoto Zejd. Gazi Husrev-begovu medresu završio je 1998. godine. Njegov interes za muziku seže u rano djetinjstvo. Prvi ozbiljniji angažman rezultirao je formiranjem hora Sejfulah s kojim je 2007. godine snimio album Sjeta. Sarađivao je sa mnogim umjetnicima duhovne muzika kao što su Sami Yusuf, Yusuf Islam, Zain Bhikha, Naivee Deen, Isam Bashiri iz mega popularne grupe Outlandish, Mesut Kurtsih, Mustafa Demirci i mnogim drugima. Nastupao je dvoranama kao što su: Royal Concert Hall u Glasgowu, Symphony Hall u Birminghamu, Bridgwater Hall u Manchesteru, Cardiff, Bradford, legendarnom Royal Albert Hallu u Londonu, Beču, Berlinu, Utrehtu, Jeddah, Istanbul, Ankara, Manisa, Kayseri, Samsun i mnogim drugim.



U maju mjesecu 2010. godine, je učestvovao na festivalu Turkovizija gdje je od strane publike i organizatora proglašen za najboljeg intepretatora.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice