TUZLARIJE - KULTURA

11.11.2010.
Večeras u Narodnom pozorištu
Održana Bajramska akademija


Povodom nastupajućeg Kurban bajrama u prepunoj sali Narodnog pozorišta u Tuzli, večeras je održana Bajramska akademija pod nazivom “Prenesi naš selam Revdi“.





- Ovo je naša tradicionalna bajramska akademija. Želja nam je da se mi kao institucija predstavimo građanima, ponudivši im sadržajan program u kojem učestvuju naši učenici, s ciljem da im uljepšamo radost bajramskih praznika – rekao je Osman Kozlić, profesor fikha i hadisa u Behram begovoj medresi.

Bajramska akademija započela je učenjem ašera, nakon čega su uslijedili nastupi članova muškog i ženskog hora Behram begove medrese, čije su izvedbe ilahija i kasida bile melem za dušu i srce. U jednosatnom programu učenici su se predstavili i sa prigodnim recitalima o Kurban bajramu, a učenjem ilahija manifestaciju su uveličali i članovi hora Medžlisa Islamske zajednice Tuzla.









Da na mladima svijet ostaje pokazao je sazlija Jusuf Brkić iz Gradačca, učenik 4. razreda Behram begove medrese u Tuzli, koji zaslužuje sve pohvale za izvedbu sevdalinke "U Stambolu na Bosforu", jer njegovo virtuozno muziciranje na ovom drevnom instrumentu daje nam nadu da će saz i sevdalinka, kao prepoznatljivi simboli Bosne, i dalje imati značajno mjesto u našoj kulturi.



Na kraju programa prisutne je poselamio Vahid-ef.Fazlović, direktor Behram-begove medrese, koji je pohvalio nastup svojih učenika i odao im priznanje, te je dodao "Želim svima da se zahvalim što ste bili sudionici ovog velikog svečanog skupa, i što smo zajedno podijelili ove lijepe trenutke, kako bismo naš osjećaj uvećali i naš doživljaj Bajrama što bolje upotpunili".



Akademija je održana u organizaciji Behram begove medrese i Muftijstva tuzlanskog.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice