TUZLARIJE - KULTURA

19.11.2010.
U povodu 65 godina uspješnog rada
Održan Godišnji koncert GKUD-a „Bosna”


U povodu obilježavanja 65. godina uspješnog rada i postojanja Gradskog kulturno umjetničkog društva „Bosna“, sinoć je u Bosanskom kulturnom centru održan Godišnji koncert GKUD “Bosna”.





- U povodu našeg jubileja, 65.godina postojanja i rada, u ovoj godini održali smo nekoliko koncerata u BKC-u, te smo nastupali u okviru manifestacije "Ljeto u Tuzli". GKUD Bosna jedno je od najstarijih folklornih društava u Bosni i Hercegovini. Pokušavamo da održimo tu tradiciju, mada je situacija finansijski izuzetno teška, pogotovo u zadnje dvije godine. Ali uz entuzijazam mnogih članova i sekcija, pogotovo orkestra i mladih članova ipak se to uspjeva održati - rekao je stručni rukovodilac u GKUD ”Bosna” Vahid Čamdžić.



Za ovaj koncert priređen je raznovrstan program na kojem su nastupili Folklorni ansambl pod rukovodstvom Džemala Hadžihasanovića i Mlađi folklorni ansambl pod rukovodstvom Vahida Čamdžića, a predstavili su se “Igrama iz sarajevskog polja”, “Ženska igra Berovka”, “Igre iz Povardarja”, “Slavonski plesovi”, mađarski “Čardaš”, “Pastirske igre iz Srbije” i "Splet balkanskih igara". Izvođače je pratio Narodni orkestar GKUD-a “Bosna”, pod rukovodstvom Haruna Hadžihafizbegovića.











Pored folklora, posjetioci su imali priliku da poslušaju i interpretatore narodne muzike Merimu Džafić i Nedžada Smajlovića.





U sklopu GKUD "Bosna" već 25 godina djeluje i sekcija plesnog kluba "Flamenco". Za tih 25 godina ostvarili su značajne rezultate i vlasnici su mnogobrojnih nagrada i priznanja. Članovi Dina Imamović i Dino Alić ove godine su osvojili peto mjesto na svjetskoj rang listi, koja obuhvata plesne parove sa svih kontinenata u kategoriji omladinaca. Na sinoćnjem koncertu plesna sekcija se predstavila sa tri tačke. Sekcijom rukovode Armela Jusić i Namik Trutović.



GKUD Bosna osnovano je 4.augusta 1945. godine pod imenom Radničko kulturno-umjetničko društvo Mitar Trifunović Učo. Kroz društvo su prošli hiljade amatera različite starosne dobi, stepena obrazovanja, nacionalne i socijalne strukture, te umjetničkih opredjeljenja. Svi ovi članovi ostavili su trag i dali doprinos u izgradnji renomea i kvaliteta po čemu je društvo i poznato. Društvo broji nekoliko sekcija Prvi folkolorni ansambl, Narodni orkestar sa vokalnim solistima, Drugi folkolorni ansambl, Škola folkolora, Sekcija sijelo u podne i Plesni studio Flamenko.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice