TUZLARIJE - KULTURA

21.11.2010.
Završena je Noć teatra
U jednom danu odigrane 42 predstave

Iako je naziv manifestacije koja je po prvi put okupila 30 bosanskohercegovačkih teatara iz 15 gradova "Noć teatra", program je počeo i prije nego što je pala noć. U jutarnjim satima su oni najmlađi imali priliku pogledati dječije predstave i obići prostorije teatra u koje inače nisu imali pristup. Mališani nisu krili svoje oduševljenje, pa su tražili da se koju minutu više zadrže u magacinima kostima i rekvizita.

U pauzama između 42 predstave, koliko ih je odigrano u BiH samo za jedan dan/noć, ljubitelji izvedbenih umjetnosti su uživali u mnogobrojnim izložbama, plesovima i degustacijama tradicionalne hrane i pića. Za one koji su htjeli tokom svog boravka u teatru nešto i naučiti bile su održane i razne kreativne radionice.
U kasnim popodnevnim satima počeli su se formirati dugi redovi u kojima se sva priča svodila na teatar i predstave. Noć je pala, teatarke kuće su postale blještavije i svečenije nego ikad. Igrala se predstava za predstavom. Publika je prelazila sa jedne scene na drugu uživajući u repriznim i premijernim izvedbama. Zvuk muzičkih instrumenata širio se foajeima do kasnih večernjih sati.

Rečenica "Baš nam je bilo lijepo, da li će ponovo biti organizovana Noć teatra." često se čula, stoga obećavamo svima onima koji vole teatar da će Noć teatra 2011. biti bolja, svečanija i sa još bogatijim programom.
U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica održana je centralna manifestacija, koje je i organizator Noći teatra.
U Noći teatra pored BiH sudjelovale su i Hrvatska, Slovačka i Crna Gora, čije je Narodno pozorište u program ušlo u zadnji tren, prije samo nekoliko dana.

Dino Delić

Osmrtnicama ba smrtovnice