TUZLARIJE - KULTURA

25.11.2010.
Kino Kaleidoskop
Večeras premijera filma ˝Sevdah za Karima˝

Nakon svjetske premijere na SFF-u i učešća na festivalu Cine Pecs u Mađarskoj gdje je dobio prestižnu nagradu European Capitol of Culture Award, dugometražni igrani film "Sevdah za Karima" Jasmina Durakovića, večeras 25. novembra, premijerno će biti prikazan u Tuzli, u kinu Kaleidoskop, sa početkom u 20 sati.


Režiser:Jasmin Duraković


Karim je propali student filozofije u poslijeratnom Sarajevu. Radi kao deminer kako bi prehranio sebe i svoju sestru Džemilu. Ima prijatelja Juku, lokalnog mangupa, veže ih prijateljstvo iz rata.
Tu je i Ivana, Jukina djevojka. Na početku priče njih troje pljačkaju lokalnu džamiju za vrijeme Kurban-bajrama, kako bi imali novac za provod. Iste noći, Juka pravi ulični incident i policija ga strpa u zatvor.
Karim i Ivana idu zajedno na party, zabavljaju se i završavaju u Jukinom stanu. Karim se zaljubljuje u Ivanu. Sukob dva prijatelja pretvara se u tuču u kojoj Karim izvlači "deblji kraj". Karim, razočaran, odlazi u u noć, u svoj stan i obračunava se sa svojom (prozapadnom) prošlošću…


Ekipa filma


Glavne role u ovome film igraju dvojica mladih bosanskih glumaca Amar Selimović i Adnan Hasković, zajedno sa poznatom srbijanskom glumicom Marijom Karan. Osim njih, u filmu još igraju: Mirvad Kurić, Semir Krivić, Sedžida Šetić, Haris Burina, Edhem Husić, Muharem Osmić, Armin Ćatić, Ivana Petrović i drugi, dok je posebnu pažnju javnosti izazvala i uloga poznate i atraktivne njemačko-turske glumice Asli Bayram.

Direktor fotografije je nagrađivani fotograf i reditelj Šahin Šišić, scenografiju debitantski potpisuje Maja Cerić, kostime Belma Žiško, dok je šminku radila Vesna Trogrančić. Muziku za film uradio je Brano Jakubović, montažu Midhat Mujkić, dok je obradu i dizajn tona filma kreirao naš poznati tonski majstor koji živi i radi u Londonu, Samir Fočo. Producent filma je Angelina Albijanić-Duraković, a direktor produckcije Mirsad Ćatić. Koproducenti filma su Tivoli (Budimpešta) i ARTdeLuxe (Beč), dok je glavni producent filma filmska kuća DEPO iz Sarajeva. Generalni spoznor filma je bila Raiffesen Bank.

Film se u Tuzli prikazuje pod pokroviteljstvom Općine Tuzla a u povodu Dana državnosti.


Osmrtnicama ba smrtovnice