TUZLARIJE - KULTURA

24.11.2010.
Otvorena selektivna izložba članova Udruženja likovnih umjetnika TK


U galeriji Bosanskog kulturnog centra otvorena je selektivna izložba članova Udruženja likovnih umjetnika Tuzlanskog kantona. Izložba je upriličena povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine.



Tuzlanskoj likovnoj publici se predstavilo 50 autora iz Tuzlanskog kantona, a postavljeno je preko stotinu radova. Radi se o crtežima, skulpturama, slikama na kojima je prisutna velika raznovrsnost u motivima. Izložbu su otvorili akademski slikar Vinko Lamešić i akademik Enver Mandžić.



Likovna umjetnica i magistar likovne umjetnosti Maja Hrvanović osvrnula se na ovu vrijednu izložbu nazvavši je kreativnom i invetivnom.

- Umjetnička djela Udruženja likovnih umjetnika omogućila su posjetiocima optimalan doživljaj koje je posredovao spektar bogatog kolorita i raznolike imaginacije. Veliki broj autora realizirao je djela u direktnom kontaktu sa prirodom i neposrednom percepcijom viđenog. Slikarske vizure mnogobrojnih autora kreću se u rasponu od čvrstog figurativnog uporišta, metaforičkih svjedočanstava do svođenja forme na fragment. Osjeća se tendencija odvajanja od mimetičko-referencijalnih odnosa i prisustvo neobuzdane ekspresije – kazala je Maja Hrvanović.





I ove godine kao i prethodnih Udruženje likovnih umjetnika formiralo je stručni žiri u sastavu predsjednica mr.Maja Hrvanović, članovi žirija mr. Emina Begović, akademski slikar Hari Ejubović, te sekretar žirija Husref Bato Mulaosmanović. Oni su donijeli jednoglasno odluku o dodjeli prve tri nagrade povodom selektivne izložbe ULU 2010 i to:

Prva nagrada pripala je likovnom umjetniku Zoranu Kovačeviću.



- Godinama se bavim likovnom umjetnošću, od osnivanja sam u ULUTK. Drago mi je što je stručni žiri odlučio da prva nagrada pripadne meni. Radim u slikarskim smjerovima realizam i surealizam, međutim prvi put sam *********** crveni filter. Ove godine se osjećam tako, pa sam tako i uradio, znači samo osjećaj.“ – rekao je Zoran Kovačević.

Druga nagrada pripala je likovnom umjetniku Mirsadu Krkaliću, dok je treća nagrada dodijeljena umjetniku Seadu Hodžiću iz Lukavca.





Udruženje likovnih umjetnik TK nastalo je 1996. godine i okuplja veliki broj umjetnika sa područja Tuzlanskog kantona. Kroz svoj rad već godinama uspjevaju, da s nesmanjenim intezitetom, održavaju dinamiku izlagačke djelatnosti i veoma kvalitetnih i angažiranih izvangalerijskih aktivnosti. Neposustajanje u aktivnostima bavljenja kulturnom baštinom, ekologijom, urbanim kontekstom sredina u kojima djeluje, pokazalo je određenu zrelost udruženja kako po odabiru problema oko kojeg se angažuje tako i po krajnjim dosezima akcija koje animiraju. Izložbe Udruženja se održavaju dva puta godišnje u novembru mjesecu i u proljeće.



Izložba ostaje otvorena narednih deset dana.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice