TUZLARIJE - KULTURA

27.11.2010.
Tuzlanski pozorišni dani 2010
˝Usamljeni zapad˝ Mostarskog teatra mladih
Narodno pozorište, večeras u 19:30



Usamljeni Zapad je komad o ustaljenim sukobima među najbližim ljudima, kojima je uzrok ili neustanovljen, nikad imenovan ili čak zaboravljen – za sami sukob, nebitan. Dok se sukobljava, čovjek se makar nakratko osjeća živim - u suprotnom je izolovano ostrvo, emotivni bogalj, vezan za svoje predmete koje njeguje i štiti od svih zala. Ovaj komad, režiran po tekstu Martina McDonagha, govori o onoj vrsti usamljenosti strašnijoj od svih, govori o okruženosti ljudima i osjećaju apsolutne samoće u gomili. Svjedoci smo odumiranja ljudskosti. Već je istrošena misao da živimo u svijetu u kojem se svaka osjetljivost smatra slabošću, u kojem se na altruizam gleda sa nevjericom i ubjeđenjem da se sigurno stremi nekoj ličnoj koristi.



Potpuno slijepo vjerujemo u činjenicu da mi ne spadamo u surovost današnjice, u okorjele materijaliste, u svjesno otuđene egocentrike, sve dok McDonagh ne odluči da nas, oduzevši nam lik sa kojim se s ljubavlju poistovjećujemo, suoči sa onima koje ne želimo da pogledamo u oči. Ili u ogledalo.

Reditelj

Selma Spahić
rođena je 1986. godine. Režiju je upisala u klasi prof. Pjera Žalice. U sklopu rada na Akademiji, režirala je tri cjelovečernje predstave: Orkestar Titanik po tekstu Hriste Bojčeva, Woyzeck po tekstu Georga Büchnera, te diplomsku predstavu Buđenje proljeća po tekstu Franka Wedekinda. Uradila je četiri profesionalne predstave u bh. teatrima: Utjecaj gama zraka na sablasne nevene, po tekstu Paula Zindela, Pobjeda po Euripidovim tragedijama, u adaptaciji Lade Kaštelan, Let iznad kukavičjeg gnijezda po dramatizaciji Dalea Wassermana, te Usamljeni Zapad po tekstu Martina McDonagha.

Teatar

Mostarski teatar mladih (MTM)
formiran je 1974. godine, a nedavno su obilježili 35 godina rada. Iako teatar danas radi u teškim uslovima (predstave se održavaju u improvizovanoj dvorani, bez prave scene i gledališta), uspjeli su da postave i produciraju mnogobrojne uspješne komade: (Njegove) tri sestre, prema Čehovljevim Sestrama, Usamljeni Zapad u režiji Selme Spahić, kao i da upriliče Međunarodni teatarski festival autorske poetike, koji je obilježio tridesetu godinu postojanja, te međunarodnu konferenciju na temu Drama/teatar i religija.

(mess.ba)

Osmrtnicama ba smrtovnice