TUZLARIJE - KULTURA

27.11.2010.
Vijesti iz dijaspore
Bio festival, a na festivalu....

Toga 20. novembra u Domu kultura u briselskoj opštini Saint Gilles održan je dugo očekivani festival kulture Bosne i Hercegovine. Jedan za drugim nizali su se događaji od deset sati ujutro do kasno u ponoć.

Najprije je internacionalni majstor Ekrem Čekro odigrao šahovsku simultanku na deset tabla i interesantno sve je partije dobio. «Kako reče duhovito : "Neki su partije izgubili, a druge sam ja dobio. Dakle, Čekro – Bosna i Hercegovina 10 : 0.

Ubrzo je prostrani hol vrvio od svijeta koji je došao sa svih strana: iz Francuske, Holandije, Njemačke, Luksemburga. I što posebno raduje nisu tu bili samo Bosanci i Hercegovci nego i drugi, posebno Belgijanci. Uželjeli su se svi bosanskih jemeka pa je jaka ekipa iz Gratiartisove kuhinje u sastavu : Ešefa, Mejra, Bahra, Džanana, Ibro, Adi, Nedim, na jedvite jade pratila želje brojnih gostiju. Svi su htjeli ćevape, pitu, sudžuku, suho meso, sir, tulumbe, krempite ......

A u isto vrijeme je Aida Kulo okupila divnu ekipu koja je u narodnoj bosanskoj nošnji predstavila folklorne igre Bosne. Za svaku je pohvalu bilo svesrdno Aidino angažovanje i spremnost igrača da se publici pokažu u pravom svjetlu. U svakom slučaju divan muzičko-scenski ugođaj.

S nestrpljenjem se očekivala književna promocija zbirke "Priče" koju je u knjigu pretočio Osman Arnautović uz jako angažovanje Zejćira Hasića, bosanskohercegovačkog pisca - autora romana za djecu "Ida" koji je na francuskom jeziku objavio "Gratiartis". Sala je bila puna i sve su to pratili brojni novinari.




Knjigu je predstavila s uvodnom riječju mlada prevoditeljka za holandski jezik Nina Asotić, a na sebi svojstven duhovit i animatorski način pisac i moderator Halil Džananović je predstavio svakog pisca, a bilo ih je ukupno četrnaest. Uz britke i duhovite dosjetke i humor Halil je omogućio svakom autoru da kaže nešto o sebi i svojim pričama koje su bile zastupljene u zbirci.

A govorili su : Bajram Redžepagić, gost-pisac koji je došao iz daleke Australije, Asima Simka Smajić iz Francuske, Enes Topalović iz Norveške, Dino Fahrudin Avdibegović iz Danske, Safeta Osmičić, Goran Sarić, Antonije Nino Žalica iz Holandije, Idriz Saltagić iz Engleske, Suvad Ćehić iz Njemačke, Zlatko Lukić iz Hrvatske, Osman Arnautović iz Belgije i Zejćir Hasić iz Bosne i Hercegovine kao lektor zbirke "Priče" i pisac predgovora.

-"Knjizi se mora dati značajan publicitet, jer ona iako nema pretenzije da se predstavi kao antologija, na lijep način markira bosanskohercegovačku književnost. Bojim se Danajaca i kad hedije nose, pa tako i ja strepim, ali hrabro, pred reakcijom umišljenih literarnih bosanskohercegovačkih (ups !) " veličina". Imenovat ću ih drugom prigodom. I da uputim poruku našim kolegama u domovini : ´Nemojte nas zvati pisci iz dijaspore. Recite jednostavno iz BiH, jer geografija tu ne igra nikakvu ulogu. Bitno je srce i ono što je u njemu", kazao nam je kratko Osman Arnautović.

A cijelo vrijeme Festivala publika je imala priliku da gleda slikarsku i skulptorsku izložbu. U velikoj, prostranoj sali bile su izložene slike i platna : Dženane Čengić iz Brisela, Dženana Jusufbegovića iz Antverpena (Anversa), Ferida Đumišića iz Brisela, Alije Arnautovića iz Švedske i skulpture Sergeja Čulumarevića iz Brisela.

Budući da je izložba bila prodajna, publika je iskazala veliko interesovanje i nekolicina slika je promijenila vlasnika.
Na jednom dugačkom platou bile su izložene knjige prisutnih autora i publika je mogla kupiti po zaista povoljnoj cijeni najprije zbirku "Priče" koja je zbog aktuelnosti trenutka bila najtraženija, a potom i knjige ostalih autora.

U večernjem dijelu programa nastupile su tri muzičke grupe koje su svirale raznoliku muziku :
Grupa "Kenan Hadžimusić & William Will Smith" iz Brisela je svirala blues.
Grupa "Altland" iz Brisela u sastavu Stéphanie Weisser - violina, Benoît Goovaerts - fagot, Nedzad Čengić – harmonika, Daniel Rabinovits - udaraljke, Gilles Sadowski - klarinet. se predstavila sevdahom i klezmer- muzikom.

Grupa “Alija Arnautović & Haris Lojo" iz Švedske je svirala sevdah, starogradsku i zabavnu.
Sve u svemu uspješno predstavljene aktivnosti “Gratiartisa” s centralnim događajem : promocijom zbirke “Priče” 27 autora Bosne i Hercegovine okupljenih sa svih strana bijeloga svijeta.

Osman Arnautović



Osmrtnicama ba smrtovnice