TUZLARIJE - KULTURA

01.12.2010.
Kuća plamena mira
Upriličena projekcija filma „Dvije škole pod jednim krovom“


U okviru "Dana evropskog dokumentarnog filma" jučer je Kući plamena mira upriličena projekcija domaćeg filma pod nazivom "Dvije škole pod jednim krovom", idejno osmišljen i finansijski podržan od strane strane Fondacije Schüler helfen Leben (SHL) koja težište svoga rada stavlja na jačanje i podržavanje omladinskog aktivizma.



„Dvije škole pod jednim krovom“ je naziv za oblik segregacije u 54 škole u Bosni i Hercegovini, u kojima se u istoj zgradi obrazuju učenici i učenice različitih etničkih grupa, fizički odvojeni jedni od drugih i najčešće sa posebnim ulazima u školsku zgradu. Ta djeca ulaze u školu u različito vrijeme i ne sreću se čak ni na „velikom odmoru“. Školuju se po planu i programu matične države iz koje potiče njihova etnička grupa.







Film je nastao u prvoj polovini 2009. godine u Mostaru, Travniku, Gornjem Vakufu/Uskoplju, Stocu, Vitezu i Bugojnu, a akteri samog filma su učenici, roditelji, profesori, direktori škola, bivši i aktuelni ministri. Autori filma problem nastoje objektivno osvijetliti sa svih strana. Filmom se otvara prostor za promišljanje i diskusiju o pojavi „dvije škole pod jednim krovom“ kako bi se zajednički došlo do rješenja koje će omogućiti djeci u Bosni i Hercegovini da odrastaju i žive u okruženju uzajamnog poznavanja, uvažavanja i otvorenosti.Nakon ovog filma, malobrojna publika, imala je priliku da pogleda i film “Gdje je nestala radnička klasa” u režiji Maje Weiss iz Slovenije.


S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice