TUZLARIJE - KULTURA

03.12.2010.
Sinoć u BKC Tuzla
Premijerno izvedena predstava ˝Malone˝

U Bosanskom kulturnom centru večeras je premijerno izvedena predstava "Malone umire;tada", koju je prema dva Beketova teksta režirao Gradimir Gojer. U produkciji Bosanskog kulturnog centra urađena je predstava o čovjeku koji svoj život počinje i završava pored kontejnera. Ogoljenu, realističku, glumački zahtjevnu predstavu Milenko Iliktarević, Ljiljana Čekić i Sevret Barčić Nuta predstavili su tuzlanskoj publici.





Ovo je jedini slučaj da se dva Beketova teksta izvedu kao jedinstvena dramatska cjelina, rekao je režiser predstave Gradimir Gojer te dodao "Odlučio sam se za ovu "beketovsku" kombinaciju računajući na imaginacijske planove koje glumačkom energijom mogu emanirati istaknuti bosanskohercegovački glumci Ljiljana Čekić i Milenko Iliktarević, kao i roker Sevret Barčić Nuta. Saradnju sa scenografom Harijem Ejubovićem smatram dragocjenim trenutkom vlastite karijere. A duboko sam ubijeđen da producentska logika BKC-a, poslije svih predstava koje su napravili, ima logičan nastavak u realizaciji tako zahtjevne scenske partiture, kakva je ova Beketova".





Tada :Ljuljana Čekić
Malone: Milenko Iliktarević
Muzičar koji je preživio epohu: Sevret Barćić Nuta
Sufler Izeta Devedžić
Dramatizacija: Predrag Nešović
Režija i dramaturgija : Gradimir Gojer
Scenograf : Hari Ejubović
Kostimograf: Rada Nuić
Muzička i tonska kulisa: Gradimir Gojer, Sevret Barčić
Nuta i Selim Ahmedić
Muzika i tonski efekti snimljeni u studiju BKC Tuzla: Hajrudin Softić
Geo
Majstor svjetla Husein Ahmetašević

Samuel Beckett (1906.-1989.), dramatičar je i romanopisac irskoga porijekla. Od 1938. živi u Parizu te nakon rata počinje pisati na francuskom jeziku. U svojim djelima daje krajnje pesimističnu viziju svijeta i prikazuje život kao igru viših sila u kojoj je čovjek sveden na fiziološko i duhovno vegetiranje, na besmisleno "trajanje" ispunjeno patnjama i uzaludnim iščekivanjima spasa. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1969. godine.
Djela: "U očekivanju Godota", "Svršetak igre", "Malone umire", "Murphy", "Molloy".

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice