TUZLARIJE - KULTURA

03.12.2010.
BKC Tuzla
Otvorena izložba slika autora Zlatana Nalića

Izložba slika pod nazivom „Istina o pra-slikama“, autora Zlatana Nalića iz Austrije, otvorena je sinoć u holu BKC-a Tuzla. Izložba je organizovana u sklopu premijernog izvođenja predstave „Malone umire:Tada“. Izloženo je oko 20 radova koji su veoma ubjedljivi i slikani su sa velikom energijom i entuzijazmom. Radovi prikazuju tjeskobu, mučninu, traumu, odsustvo smisla i ishodišta ljudskog bića deformacijom ljudske figure u slikarstvu i simboličkom upotrebom boja u izražavanju psiholoških i duhovnih stanja.



- Za Zlatana Nalića, površina slike nije ekran za projekciju fantazija ili predstave svijeta, već mjesto na kome umjetnik ostavlja trag svog egzistencijalnog bivanja i činjenja u svijetu. Slikarsko platno postaje mapa tragova direktnog izražavanja kroz gest, boju, formu i materijal. Zlatan crta kao što ostali pišu. Nastojanje da sve što vidi zabilježi crtežom, učinila je da bez teškoća linijama i oblicima prenese sve ono što se pojavi pred njegovim fizičkim ili duhovnim okom - riječi su slikarke Natalije Cimeše.





Zlatan Nalić rođen je 1965. godine u Tuzli. Do 1991. živio je u Bijeljini. Od 1992. živi i radi u Austriji. U novije vrijeme sve više se daje slikarstvu i s nevjerojatnom energijom slika.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice