TUZLARIJE - KULTURA

03.12.2010.
Sinoć u BKC-u
Promovisana knjiga ˝Bajramijje – melamijje – Hamzevijje˝


U organizaciji Omladinskog kruga Islamske zajednice Tuzla i BKC-a, sinoć je u prepunoj sali BKC-a upriličena promocija knjige "Bajramijje – melamijje – Hamzevijje", autora Edina Urjana Kukavice.



Promotori su bili autor Edin Urjan Kukavica, dr.Elvir Musić, prof. Osman ef.Kozlić, kao i direktor Izdavačkog društva „Sedam“, Anis Aljić.



Knjiga "Bajramijje – melamijje – Hamzevijje" na temelju faktografskih i istorijskih podataka o samom bratstvu Hamzevija kao i prikazom hamzevijskog učenja, daje odgovore na mnoga pitanja, ali i otvara prostor za nova pitanja i drugačije viđenje Hamzevija nego što je to do sada bilo uobičajeno.



- Ovo djelo bavi se jednim specifičnim tarikatom u Bosni i Hercegovini, koji se prvi put pojavio krajem 16. stoljeća, i koji je nastao za nepunih 20 godina poslije. On nije tarikat u pravom specifičnom smislu u kojem se danas koristi ta riječ, to je više jedna sljedba unutar tarikata koja cjelokupnom duhovnom putu pristupa sa jednog specifičnog aspekta, koji se u nekoliko razlikuje od klasičnog tarikatskog puta. Hamzevije su za Bosnu i Hercegovinu zanimljive u toliko što je sam tarik dobio naziv po hazreti Hamza Baliju koji je porijeklom sa naših prostora. Za Tuzlu je zanimljivo zato što je sjedište i središte toga tarika bilo u Gornjoj Tuzli. Zanimljiv je i s toga što je jedna od rijetkih sljedbi koje su gotovo istrebljene za zvaničnog postojanja, a koje su počele, nastale i zatrte ovdje u Bosni i Hercegovini - rekao je za Tuzlarije Edin Urjan Kukavica, autor knjige, te izrazio zahvalnost na velikoj posjeti promocije.



Bosna i Hercegovina je u doba osmanske vlasti iznjedrila neka od najvećih književnih i znanstvenih imena koja su dobrim dijelom obilježila historiju Osmanskog carstva. Jedan od tih velikana je i Hamza Bali Bošnjak, utemeljitelj hamzevijskog sufijskog bratstva okupljenog oko učenja o egzistencijalnom monizmu i kritike nepravednosti ondašnje vlasti. Učenje se razvilo u Bosni i Hercegovini, a historiografski podaci potvrđuju da je sjedište Hamze Balija Bošnjaka bilo u Gornjoj Tuzli. S obzirom da njegovo učenje nije naišlo na razumijevanje Porte koja je uz to osjećala i opasnost od njegovih kritičkih ideja, najprije je optužen da propagira herezu, a potom osuđen i pogubljen u Istanbulu 1573. godine. Njegovo pogubljenje je za sobom povuklo brojna pitanja koja su stoljećima ostajala bez adekvatnog odgovora.



Dr. Elvir Musić osvrnuo se na važnost ponovnog otvaranja mnoštva pitanja vezanih za optužbe iznesene protiv Hamze Balija Bošnjaka i njegovih učenika, i davanja odgovora na ta pitanja koja već stoljećima natkriljuju važnost doprinosa Bošnjaka razvoju religijske misli u doba Osmanske vlasti. On je, također, istakao da skidanje vela s učenja hamzevija i argumentirano osporavanje politički montirane presude koja je Hamzu Balija Bošnjaka proglasila heretikom ujedno predstavlja važan doprinos rasvjetljavanju nekih od najuticajnijih ideja, koje su istaknuti predstavnici naroda Bosne i Hercegovine promicali u važnim stoljećima naše historije. Profesor Osman ef.Kozlić je rekao da se radi o vrijednom djelu, koje je stručno i temeljito napisano.



Šejh Edin Urjan Kukavica, rođen je u Sarajevu. Istoričar je, pisac, autor dva romana Prvorođeni Dun´ja i Beš, za koji je dobio nekoliko književnih nagrada, te nekolicine objavljenih autorskih djela i više knjiga prijevoda, uglavnom tesavvufske literature, Živi sufizam, Uvod u islamske kozmološke doktrine, Islamska umjetnost i duhovnost, Alkemija – znanost o kosmosu, znanost o duši, Sveta umjetnost na Istoku i na Zapadu, Sufijski kuhar – kako dočekati i ugostiti musafira, Ma´arif – knjiga iz bunara, Bajramijje-melamijje - Hamzevijje... kao i velikog broja tekstova. Još nekoliko njegovih romana, autorskih djela i knjiga prijevoda čeka na objavljivanje. Govori engleski, francuski i talijanski jezik. Šejh Edin Urjan Kukavica je šejh dva časna tarikata, Nakšibendijskog i Rifaijskog tarikata.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice