TUZLARIJE - KULTURA

02.12.2010.
Na maloj sceni BKC-a
Malone umire; Tada


U Bosanskom kulturnom centru danas je održana press konferencija na kojoj je najavljeno premijerno izvođenje predstave rađene prema dva Beketova teksta "Malone umire" i "Tada".


Režiser predstave Gradimir Gojer rekao je o predstavi:
- Pouzdano znam da nigdje u svijetu nisu izvedena dva Beketova teksta kao jedinstvena dramatska cjelina. Odlučio sam se za ovu „beketovsku“ kombinaciju računajući na imaginacijske planove koje glumačkom energijom mogu emanirati istaknuti bh glumci Ljiljana Čekić i Milenko Iliktarević, kao i roker Savret Barčić Nuta. Saradnju sa scenografom Harijem Ejubovićem smatram dragocjenim trenutkom osobne karijere.



Učesnici današnje press konferencije, direktor BKC-a Semir Fejzić, režiser Gradimir Gojer, glumac Milenko Iliktarević, roker Sevret Barčić Nuta i scenograf Hari Ejubović, istakli su dobru saradnju u toku rada na predstavi.

Glumački vrlo zahtjevnu predstavu, koja je svojevrstan omaž Beketu, tuzlanska publika će imati priliku premijerno pogledati u petak (3.12.) u 20 sati na maloj sceni. Oko sto pedeset mjesta pripremljeno je za istinske ljubitelje teatra za koje se režiser nada da će nakon gledanja predstave imati novi interes za poeziju Semjuela Beketa, "sva u dronjcima naše iskrane stvarnosti, biti će to trijumf glumaca, likovnih saradnika, muzičara a možda i moj".



Autor teksta, Semjuel Beket (1906 -1986), dramatičar i romanopisac irskog prijekla, dobitnik Nobelove nagrade za književnost, smatra se glavnim predstavnikom tetra apsurda. To su neki od razloga zašto glumce zanima kako će publika osjetiti, razumjetiti i doživjeti predstavu za koju treba reći da je rađena u produkciji BKC-a Tuzla.

S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice