TUZLARIJE - KULTURA

11.12.2010.
Međunarodna galerija portreta
Izložba ˝Četvorica˝ otvorena do 18. decembra


Ljubitelji likovne umjetnosti u Tuzli do 18.12.2010.godine, u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla mogu pogledati izložbu "Četvorica". Organizatori izložbe su Međunarodna galerija portreta Tuzla i Gradska galerija Collegium artisticum Sarajevo. Tuzlanskoj publici svoja djela predstavljaju mladi umjetnici Ivan Perak iz Dubrovnika, Aleksandar Marković iz Tuzle, Trpimir Grgić iz Čapljine i Željko Koren iz Mostara.



- U pitanju su četiri mlada umjetnika koji su prije Tuzle istu izložbu imali i u Visokom. Autori su interesantni zbog raznolikosti radova, aspekata, vizija, ali i sredina iz kojih dolaze. Publici su se predstavili sa oko 70 radova različite tematike, a značajno nam je što je upravo jedan od umjetnike naš sugrađanin, kazao je Dženan Jusufović, direktor Međunarodne galerije portreta Tuzla.



Ove umjetnike odlikuje živi kolorizam. Kompoziciona razigranost, vizualna spektakularnost i dinamizam odnosa elemenata, ugrađenih u sliku.







Trpmir Grgić rođen je 29.12.1983.godine u Čapljini. Završio Srednju školu likovnih umjetnosti “Gabrijel Jurkić” u Mostaru. Akademiju likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu završio 2007.godine na slikarskom odjelu u klasi prof.Antuna Borisa Švaljeka. Član je ULUBIH od 2010.godine i sudionik je likovnih kolonija.

Ivan Perak je rođen 11.12.1983.godine u Dubrovniku. 2002. završava Srednju školu “Luka Sorkočević” u Dubrovniku, te je iste godine upisao Akademiju likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu. 2007. diplomirao je slikarstvo u klasi prof.A.B.Švaljeka, a 2009. završava postdiplosmki studij “Ars Sacra”, takođe u Širokom Brijegu.

Aleksandar Marković je rođen 15.04.1987. u Tuzli. Opštu gimnaziju KŠC "Sveti Franjo" završio je 2005.godine u Tuzli, te iste godine upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu. Diplomirao je 2010.godine na odsjeku za slikarstvo u klasi docenta Antuna Borisa Švaljeka, te stekao zvanje akademskog slikara i profesora likovne kulture. Trenutno je na postdiplomskom doktorskom studiju za slikarstvo "Ars Sacra" na ALU Široki Brijeg sveučilišta u Mostaru. Do sada je imao preko 20 skupnih izložbi, te nekoliko samostalnih.

Željko Koren je rođen 27.07.1983.godine u Mostaru. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu 2007.godine u klasi prof. Antuna Borisa Švaljeka. 2009.godine završava postdiplomski studij "Ars Sacra" pod vodstvom prof.Ante Kajinića. Izlagao je na tri samostalne i 11 skupnih izložbi.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice