TUZLARIJE - KULTURA

10.12.2010.
Dani Velike Britanije u Bosni i Hercegovini
Otvorena Etno izložba ˝Tragovima predaka˝


U okviru kulturne manifestacije "Dani Velike Britanije u Bosni i Hercegovini", večeras je u Međunarodnoj galeriji portreta otvorena Etno izložba „Tragovima predaka“ u organizaciji Galerije i Muzeja istočne Bosne.





Muzej istočne Bosne posjeduje arheološku, etnološku, historijsku, biološku, numizmatičku i umjetničku zbirku. Među 30.000 eksponata sačuvani su tragovi kontinuiteta od 6.500 godina života u tuzlanskom kraju.



"Na izložbi se može vidjeti samo mali dio onoga što muzej posjeduje. Iskoristili smo ovu priliku da u okviru manifestacije “Dani Velike Britanije u BiH”, u narednih sedam dana građanima Tuzle, posebno studentima i učenicima, predstavimo ovu izložbu. Muzej istočne Bosne osim toga što ima obavezu da prikuplja kulturno istorijsko naslijeđe, da ga proučava, prezentuje, čuva, ima takođe obavezu da edukuje svoje posjetioce, posebno mlade ljude" - kazala je Vesna Isabegović, direktorica Muzeja istočne Bosne.

Svaki od izloženih predmeta ima svoju priču i namjenu, pa se tako mogu vidjeti jeleci, toke iz 17.vijeka, kutije za barut, nakit, pojasi i sl. Raznorazni predmeti koji su se našli na etno izložbi s ponosom čuvaju tradiciju naših predaka, a korišteni su u svakodnevnim potrebama u to vrijeme.







- Ovo je jedan bitan projekat za Međunarodnu galeriju portreta, s obzirom da je u projekat uključeno Ministarstvo obrazovanja, Pedagoški zavod i veliki broj škola. Naša galerija je otvorena za sve građane, a na ovaj način mi ćemo organizovano imati posjete osnovnih škola, gdje će učenici dolaziti da pogledaju ovu lijepu postavku koju je uradio muzej – rekao je Dženan Jusufović, direktor Međunarodne galerije portreta Tuzla.



Izložba ostaje otvorena do 17.12.2010.godine.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice