TUZLARIJE - KULTURA

08.12.2010.
Arhiv Tuzlanskog kantona
Arhiv bogatiji za još jednan vrijedan dokument iz vremena osmanlijske uprave


Arhiv Tuzlanskog kantona (TK)od danas je bogatiji za još jednan vrijedan dokument iz vremena osmanlijske uprave u Bosni i Hercegovini. Radi se o sidžilu gračaničkog kadije koji su Arhivu poklonili urednici "Gračaničkog glasnika", časopisa za kulturnu historiju.

U povodu petnaeste godišnjice ovog stručnog časopisa u Gračanici će biti organizovan naučni skup o istraživanju lokalne historije.

U povodu Dana arhivske prakse u Bosni i Hercegovini, kantonalni Arhiv u Tuzli organizovat će 15. decembra okrugli sto posvećen jednom od osnivača ove javne ustanove Šabanu Hodžiću. On je prikupljao arhivsku građu, pisao stručne radove i na naš jezik prevodio orijentalne zbirke.

Uz dvodnevni naučni skup koji počinje sutra u Gračanici, urednički kolegij "Gračaničkog glasnika" priredit će izložbe slika i fotografija, poetsku večer i projekciju dokumentarnog filma. Sve je posvećeno lokalnoj historiji i petnaestogodišnjici ovog časopisa. Na četiri hiljade dosad objavljenih stranica pisalo je više od 250 saradnika.

Najnovije, 30. izdanje, posvećeno je između ostaloga i pjesništvu, te umjetničkom stvaralaštvu.

Iz bogate zbirke dokumenata kojom raspolaže "Gračanički glasnik" je kopija sidžila - sudskog protokola gračaničkog kadije iz perioda od 1793. do 1799. čiji je original izgorio tokom 1992. godine u Orijentalnom institutu u Sarajevu, a kopiju je Arhiv Tuzlanskog kantona danas dobio na poklon. (fena)

Osmrtnicama ba smrtovnice