TUZLARIJE - KULTURA

22.12.2010.
U susret Božiću
Blagdanski duh kroz pjesme tuzlanskih horova


U organizaciji Franjevačkog samostana svetih apostola Petra i Pavla i Hrvatskog kulturnog društva Napredak Tuzla, održan je još jedan božićni koncert. Koncert je poklon zbora mladih Iuventus Salinarum na čelu sa Zlatkom Špoljarevićem, svim građanima Tuzle i vjernicima katolicima.



Božić je najradosniji kršćanski blagdan, božićne pjesme su posebno lijepe i vesele, pa su tako radost i veselje ispunili sinoć Franjevački samostan u Tuzli.





U jednosatnom programu, pored zbora Iuventus Salinarum blagdansko ozračje uveličali su tuzlanski horovi Srpsko crkveno pjevačko društvo „Njegoš“ pod dirigentskom palicom Branislave Popović, hor „Slovenčice“ koji djeluje pri Udruženju građana slovenačkog porijekla, a hor vodi Lejla Mulaosmanović, te gradski ansambl „Iskre“ uz dirigovanje maestra Emira Nuhanovića. Publika je bila u prilici da čuje hrvatske pučke božićne pjesme, srpske božićne pjesme, pjesme iz slovenskog kraja, te pjesme iz istočne liturgije.







Posebno je oduševio nastup ansambla „Iskre“ koje su izvedbom božićne pjesme „Tiha noć“ izmamile gromoglasan aplauz prisutnih, ali su i ostali izvođači bili na visini zadatka.



Gvardijan tuzlanski fra Zdravko Anđić je čestitao nastupajući Božić, a program je završen zajedničkim nastupom svih horova i izvedbom pjesme "Narodi nam se".



S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice