TUZLARIJE - KULTURA

19.12.2010.
Jubilej UKUD-a Zvonko Cerić iz Tuzle
Lakoća pokreta koja traje 31. godinu


Povodom 31. godišnjice uspješnog rada UKUD-a "Zvonko Cerić" i 34. godine Univerziteta u Tuzli, sinoć je u prepunoj Sali BKC-a održan cjelovečernji koncert.



Univerzitetsko kulturno umjetničko društvo Zvonko Cerić decenijama uspješno djeluje i animira djecu i omladinu da se pridruže u očuvanju kulturne baštine naroda sa ovih prostora. Igrom i pjesmom oduševljavali su publiku širom zemlje i svijeta koja ih je nagrađivala burnim aplauzima. Iz godine u godinu poboljšavali su koreografiju i obogaćivali narodne nošnje te došli do onoga što Društvo sada predstavlja. Jedni su od rijetkih koji imaju svoj orkestar koji broji sedamnaest članova, uz čiju muziku igraju, ne koriste matrice, a živa muzika upotpunjuje na pravi način uigranost ansambla.





Ljubiteljima folklorne umjetnosti, u dvosatnom programu, predstavili su se članovi prvog, drugog i trećeg folklornog ansambla, zatim sekcija veterana, narodni orkestar, sekcija Mješovitog hora, vokalni solisti: Merima Džafić, Mehdina Jakupović, Damir Jusufović, te plesna sekcija Univerzitetskog-sportskog društva.







Za 10 godina aktivnog rada i doprinosa umjetničkom razvoju društva, uručene su zahvalnice, kao i zaslužnim pojedincima, medijskim kućama i kolektivima. Koncert je bio humanitarnog karaktera, ulaznice nisu naplaćivane, ali su postavljene kutije u koje se ubacivao novac za liječenje teško oboljele Amile Džinović.



Koncert je pokazao sa koliko lakoće se svih 250 učesnika kretalo po bini, a iza čega stoji dugogodišnji rad i mnogo sati i truda potrošenih na uvježbavanje onoga što publika pogleda na ovakvom spektaklu.

S.P.

JOŠ VIDEO ZAPISA

Osmrtnicama ba smrtovnice